Wereldkampioen Donavan Brazier kwam gisteren voor het eerst sinds zijn wereldtitel in Doha aan de start van een 800m in openlucht. Op de ‘Big Friendly 3′ in het Amerikaanse Newburg, Oregon imponeerde Brazier door af te klokken na 1’43″84, de snelste chrono van 2020. De vrouwen van de Bowerman Track Club verbeterden het WR op de 4x1500m. Hun mannelijke collega’s waren goed voor een Amerikaans record op diezelfde afstand.

De laatste 800m in openlucht van Donavan Brazier dateerde ondertussen van 1 oktober, zijnde de WK-finale waarin de 23-jarige atleet een Amerikaans record van 1’42″34 noteerde op weg naar de wereldtitel. Gisteren verscheen Brazier aan de start van de 800m op de ‘Big Friendly 3’, een initiatief van enkele trainingsgroepen in de staat Oregon. De wereldkampioen kon er rekenen op een haas, die hem aan de bel afzette in een snedige 50″80. Vervolgens moest hij zelf aan de bak bij gebrek aan tegenstand. Brazier liet de klok stoppen na een gezien de omstandigheden stevige 1’43″84. Volgende week vertrekt de Amerikaanse recordhouder naar Europa, aangezien hij op 14 augustus wil knallen op de Diamond League-meeting van Monaco. Op die Diamond League hoopt Brazier voor het eerst onder de grens van 1’42 te duiken.

Gelijktijdig met de meeting in Newburg verzamelden de troepen van de Bowerman Track Club voor enkele bijzondere aflossingswedstrijden op een andere locatie. Shelby HoulihanKarissa SchweizerColleen Quigley en Elise Cranny gingen op zoek naar het Keniaanse WR op de 4x1500m van 16’33″58. Het kwartet kende weinig moeite met die chrono, aangezien de dames maar liefst zes seconden onder die tijd doken met 16’27″02, goed voor een gemiddelde van 4’06″76 per atlete. Hun mannelijke collega’s hadden minder grote ambities, maar maakten die ook waar. Evan JagerGrant FisherSean McGorty en ouderdomsdeken Lopez Lomong verbeterden het Amerikaans record op de 4x1500m met net geen zes seconden tot 14’34″97. Het viertal noteerde een gemiddelde split van 3’38″74.

Naast de aflossingen waren ook nog enkele individuele races. Shannon Rowbury zette met 4’03″62 haar snelste 1500m neer sinds 2016. Bij de mannen was de Britse WK-finalist Josh Kerr duidelijk de sterkste. Kerr haalde het in 3’34″53.