De Millrose Games in New York is traditiegetrouw één van de grootste indoormeetings van het seizoen. Zoals gewoonlijk was het in de Big Apple uitkijken naar wat de atleten op de middellange afstand zouden klaarspelen. Donavan Brazier, Ajee Wilson en Elle Purrier waren goed voor Amerikaanse records. De Britse Jemma Reekie en Duitse Konstanze Klosterhalfen verbeterden eveneens nationale records. Reekie is op één week tijd maar liefst drie Britse records rijker. In Rouen vloog Sam Kendricks naar een Amerikaans record van 6m01.

De Millrose Games in New York staan erom gekend om telkens af te leveren, dat was niet anders gisterenavond tijdens de 113de editie. Vooral de 800m en mijl (met bijhorende 1500m-chrono’s) verzorgden het nodige spektakel. Wereldkampioen Donavan Brazier snelde in zijn gekende stijl weg van zijn concurrenten in de slotronde. Brazier, die in april 23 wordt, scherpte na een zinderende slotronde zijn eigen Amerikaans record in zaal aan met 1’44″22. Die chrono is uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie. Ajee Wilson deed niet onder voor haar mannelijke collega. Wilson, die op het WK in Doha haar favorietenrol niet kon waarmaken, snelde naar de beste Amerikaanse indoor-800m ooit. Met 1’58″29 deed ze 31 honderdsten beter dan haar eigen Amerikaans record.

Konstanze Klosterhalfen – foto: Jasper Jacobs

De mijl is zowat dé discipline van de Millrose Games. De editie van 2020 zal vooral bijblijven als die waarin de vrouwen de macht grepen. Zo passeerden maar liefst vier vrouwen rond vier minuten aan de 1500m tijdens hun mijl, met op kop de Duitse Konstanze Klosterhalfen. Klosterhalfen, die als enige onderweg onder vier minuten bleef met 3’59″87, moest in de slotmeters toekijken hoe de Amerikaanse Elle Purrier het laken naar zich toe trok. Purrier klokte af na 4’16″85, goed voor een nationaal record op de mijl. Klosterhalfen volgde een kleine halve seconde later, maar mocht tevreden zijn aangezien ze zowel op de 1500m als op de mijl de Duitse records in handen heeft.

Hetzelfde kan gezegd worden over seizoensrevelatie Jemma Reekie. Vorige week snelde de Britse nog naar een fenomenale 800m. Gisteren was Reekie goed voor twee verbeteringen van records van haar trainingsgenote Laura Muir. Op de 1500m (En-Route, zoals de Amerikanen het zo heerlijk verwoorden) deed Reekie met 4’00″52 zomaar even een hap van bijna twee seconden uit het Brits record. Op de mijl had ze met 4’17″88 een kleinere marge, aangezien Muir in het verleden goed was voor 4’18″75. Reekie is op één week tijd plots op drie afstanden de snelste Britse vrouw ooit in zaal. Nog een trainingsgenote van Reekie en Muir, de Canadese Gabriela Debues-Stafford, was eveneens goed voor een soortgelijke dubbel op vlak van nationale records in New York. Stafford kon tot en met 1500m aanklampen (4’00″80), maar moest toch nog twee seconden prijsgeven (4’19″73) in de slotmeters.

Jemma Reekie – Foto: Getty Images for European Athletics

Bij de mannen was er geen of weinig sprake van straffe chrono’s. Filip Ingebrigtsen nam na het wegvallen van de haas de race in handen, maar kon het verschil niet maken. De Noor botste daardoor in de slotfase op zichzelf en werd uiteindelijk pas zevende op ruim een seconde van de Britse winnaar Chris O’Hare (3’55″61). Afgelopen dinsdag won Ingebrigtsen nog met veel machtsvertoon de 1500m op de World Indoor Tour-meeting in Düsseldorf.

Op de sprintnummers viel onder meer de terugkeer van Ronnie Baker op. De revelatie van 2018 sukkelde in 2019 met blessures, maar lijkt er stilaan bovenop te komen. Baker won de 60m in een degelijke 6″54. Rai Benjamin, dé enige man die Karsten Warholm ook maar enigszins kon benaderen op de lage horden vorig jaar, stoomde naar de zege op de 300m. Benjamin duikt met zijn 32″35 net niet de top tien aller tijden binnen. In het kogelstoten toonde Ryan Crouser al dat hij klaar is voor de zomer die eraan komt. Crouser stootte zijn kogel maar liefst 22m19 ver, ruim beter dan de beste wereldjaarprestatie die tot gisteren op naam van de Pool Konrad Buckowiecki stond.

Sandi Morris bewees afgelopen nacht dat het polsstokspringen bij de vrouwen niet al te veel moet onderdoen op dat van hun mannelijke collega’s. De vice-wereldkampioene bracht de beste wereldjaarprestatie naar 4m91 en deed vervolgens enkele hoopgevende pogingen op 5m04. Het wereldrecord staat sinds 2009 op naam van Yelena Isinbayeva met 5m06.

Kendricks ‘eindelijk’ ook in zaal over zes meter

Gisteren draaide het in de polsstokwereld logischerwijs allemaal rond het fenomenale WR van Armand ‘Mondo’ Duplantis, maar de 6m01 van Sam Kendricks tijdens de Perche Elite Tour in Rouen mocht er eveneens zijn. Kendricks is dankzij die hoogte de nieuwe nationale recordhouder, aangezien de 6m02 van zijn manager Jeff Hartwig niet geldig is. Het PR van de Amerikaanse wereldkampioen bedroeg voor de competitie nog 5m93. Renaud Lavillenie is sinds gisteren wereldrecordhouder af en kende een baaldag in Rouen. Lavillenie haalde zijn aanvangshoogte van 5m65 niet. Arnaud Art was tijdens diezelfde wedstrijd goed voor 5m54. Fanny Smets en Chloe Henry moesten het stellen met respectievelijk 4m19 en 4m04.

Kendricks en Duplantis op het WK in Doha – Foto: Bjorn Paree