De Amerikaanse trainingsgroep Bowerman Track Club heeft opnieuw verbaasd tijdens een eigen wedstrijd in Portland. Bij de vrouwen doken zowel Shelby Houlihan als Karissa Schweizer onder het Amerikaans record op de 5.000m. De Canadees Moh Ahmed knalde naar een bijzonder stevige 12’47″20. Daardoor is Ahmed de tiende performer aller tijden op de 5.000m.

De in Portland gevestigde Bowerman Track Club heeft gisteren nogmaals voor vuurwerk gezorgd. Vorig jaar bewees de trainingsgroep van de Amerikaanse succescoach Jerry Schumacher al dat het eigen wedstrijden van bijzonder hoog niveau kan organiseren. In de aanloop naar het WK in Doha snelden Woody KincaidLopez Lomong en Matthew Centrowitz naar respectievelijk 12’58″10, 13’00″13 en 13’00″39 op 5.000m. Dat trio beschikte toen over een luxehaas, namelijk de Canadees Moh Ahmed, die tot bij het ingaan van de slotronde het tempo aangaf.

Gisteren waren in Portland echter alle ogen gericht op Ahmed, goed voor brons op het WK in Doha. Op de ‘Jesuit High School Track’ kon de Canadese recordhouder op een aantal luxehazen rekenen zoals onder meer Evan Jager. De hazen zouden Ahmed in een zetel afzetten, vervolgens zette de ster van de avond de piste nog 1400m in vuur en vlam. Zijn laatste mijl haspelde de Canadees af onder vier minuten. Aan de finish stopte de chrono na 12’47″20, slechts negen atleten deden ooit beter. Met die prestatie is hij ook de snelste man aller tijden op Amerikaanse bodem. Lomong, die zijn teammakker niet kon volgen in de slotfase, dook voor het eerst onder 13 minuten met 12’58″78. De 35-jarige Amerikaan heeft de afgelopen jaren alvast aangetoond dat van de herfst van zijn carrière nog geen sprake is.

Moh Ahmed – Foto Peter Wagemans

Na afloop vertelde Ahmed aan USATF dat hij geïnspireerd was door de 5.000m op de AG Memorial Van Damme in 2018. Toen snelde Selemon Barega naar 12’43″02, gevolgd door Hagos Gehrhiwet en Yomif Kejelcha. Ahmed bleef toen met 13’03″08 net onze landgenoot Bashir Abdi voor. Het gat met de wereldtop lijkt ondertussen dus gedicht. “Bij het ingaan van de voorlaatste ronde zag ik dat ik sneller dan twee minuten zou moeten lopen om onder 12’50 te duiken. Ik voelde dat het mogelijk was. In 2018 zag ik hoe makkelijk Selemon naar 12’43 kon snellen, wat mijn ogen opende. Voor de wedstrijd was ik bijzonder nerveus, zeker door de afgelopen maanden die een echte uitdaging bleken”, aldus Ahmed.

Houlihan en Schweizer duiken onder Amerikaans record

Bij de vrouwen was het uitkijken naar de strijd tussen regerend Amerikaans recordhouder Shelby Houlihan, die in 2018 in Heusden goed was voor 14’34″45, en Karissa Schweizer. Het duo kon op haaswerk rekenen van grote namen zoals Courtney Frerichs, de Amerikaanse recordhouder op de 3.000m steeple en Colleen Quigley. Net zoals bij de mannen werden de dames afgezet door de hazen met een kleine 1500m voor de boeg.

Houlihan duwde het gaspedaal verder in, waardoor Schweizer aangewezen was op volgen. In de voorlaatste ronde probeerde die laatste toch om op en over haar teamgenote te gaan, weliswaar zonder succes. Een verschroeiende slotronde in 61 seconden van Houlihan leverde haar een waanzinnige verbetering van het Amerikaans record op van maar liefst tien seconden. met 14’23″92. Schweizer verbeterde haar PR op de 5.000m met net geen 20 seconden tot 14’26″34, waardoor ze ook onder de vorige recordtijd dook. Op de ranglijst aller tijden staan ze respectievelijk 12de en 14de.

De topchrono’s van Ahmed en Houlihan zijn uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestaties op de 5.000m. Op 14 augustus wil de Oegandees Joshua Cheptegei het WR (12’37″35) van Kenenisa Bekele aanvallen in Monaco. Het is voorlopig echter de vraag of Cheptegei naar Europa zal mogen reizen.

View this post on Instagram

TEAM. ⚡️

A post shared by Cortney White (@cortneywhite_) on