Morgen staat in Stockholm de tweede Wanda Diamond League van het jaar gepland. Het Olympische Stadion in de Zweedse hoofdstad moet het zonder publiek stellen, maar gelukkig kan de wedstrijd rekenen op een bijzonder sterk deelnemersveld. Karsten Warholm, Armand Duplantis en de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen zijn slechts enkele van de prominenten die morgen in actie komen. 

Na de onwaarschijnlijke atletiekavond in Monaco belooft de tweede Wanda Diamond League in Stockholm eveneens vuurwerk op te leveren. Het deelnemersveld voor het ‘Bauhaus Galan’ is behoorlijk vergelijkbaar met het deelnemersveld van Monaco, op uitzondering van grote namen zoals Noah Lyles en Joshua Cheptegei. Het polsstokspringen bij de mannen kan naast wereldrecordhouder in zaal Armand ‘Mondo’ Duplantis en wereldkampioen Sam Kendricks rekenen op onze Belgisch recordhouder Ben Broeders, die maar wat graag richting 5m80 en dus een BR wil.

Voor Duplantis is de Diamond League in Stockholm bijna een thuiswedstrijd aangezien hij zijn tijd in Zweden voornamelijk doorbrengt in Uppsala, een klein uurtje rijden van de hoofdstad. De beste polsstokspringer aller tijden in zaal nam tijdens de persconferentie de tijd om te dollen met Kendricks, al had hij het ook over de afgelopen maanden. “Ik heb de coronaperiode zo goed mogelijk proberen overbruggen toen ik in maart al zag dat er van kampioenschappen weinig sprake zou zijn. Het is eigenlijk een mooie periode geweest waarin onze familie nog eens kon genieten van ‘quality time’ zonder de klassieke hectiek van het zomerseizoen. Het gemis voor competities is wel duidelijk gegroeid en ik kijk er bijzonder naar uit om opnieuw met Sam op een piste te verschijnen, aangezien er altijd wel iets speciaals gebeurt. In vergelijking met vorige week in Monaco hoop ik op meer consistentie, aangezien ik te vaak een derde poging nodig had, ook op hoogtes zoals 5m70. Zoiets kan me mogelijk een overwinning kosten”, vertelde Duplantis.

Mondo Duplantis – Foto: Maxime Delobel

Kendricks nam vervolgens zelf de rol op van interviewer met enkele pertinente vragen voor zijn Zweedse concullega. Zo wil de Amerikaanse recordhouder maar wat graag dat Duplantis een eigen wedstrijd opricht naar analogie van de  ‘All Star Perche’ van Renaud Lavillenie. “Er wordt volop aan gedacht. Misschien nog niet voor volgend jaar, maar er komt sowieso een wedstrijd waarin we de beste polsstokspringers ter wereld naar Zweden brengen”, voegde de Zweed toe. “Ik was door de coronacrisis vooral bang dat ik de vriendschappen die ik de afgelopen jaren in het circuit heb opgebouwd niet zou kunnen onderhouden deze zomer. De benen strekken tijdens alternatieve competities deed deugd, maar om morgen eindelijk opnieuw een Diamond League voor mijn rekening te nemen, is des te mooier. Ik ben benieuwd naar wat de huidige periode zal brengen met de komende jaren in zicht. In mijn ogen gaan er heel wat atleten de sport verlaten en gaan er des te meer jongeren opstaan om zich te bewijzen”, aldus de wereldkampioen.

Warholm met een duik onder 47 seconden?

Karsten Warholm begon in Monaco zijn zomerseizoen op de 400m horden met een splijtende 47″10, de snelste opener ooit. De vraag is nu vooral of de Noor zoals gewoonlijk in elke race telkens een fractie sneller kan gaan. Voor zijn ER van 46″92 zijn perfecte omstandigheden nodig, iets wat gezien de hevige windstoten in Stockholm niet het geval is. Warholm liet zich vooraf ook opmerken door te opteren voor een mobilhome in plaats van het atletenhotel, gezien de strenge coronmaatregelen in Noorwegen.

Femke Bol – Foto: Erik Van Leeuwen

Femke Bol is dé naam om in de gaten te houden bij de vrouwen op de lage horden. De Nederlandse is de beste performer van de wereld in 2020 en komt morgen voor het eerst aan de start van een 400m horden-race in de Diamond League. Met haar trainingspartner en regerend Europees kampioen Léa SprungerAmalie Iuel en Zuzana Hejnova aan de start belooft het een mooie race te worden. Discuswerper Daniel Stahl komt in eigen stad in actie, wat de Zweedse recordhouder duidelijk prikkelt. Stahl is in 2020 ongeslagen en wil die zegereeks van 13 wedstrijden verlengen. “Ik kijk er enorm naar uit om hier thuis in actie te komen. Iedereen spreekt natuurlijk over een mogelijke monsterworp, al probeer ik er samen met mijn coach vooral van te genieten. Misschien zorg ik morgen voor iets speciaals, maar dan kan ook evengoed volgende week zijn”, aldus de wereldkampioen met de discus.

Yuliya Levchenko en haar Oekraïense landgenote Yaroslava Mahuchikh kijken elkaar opnieuw in de ogen voor een rechtstreekse confrontatie. Levchenko sprong woensdag in Polen over twee meter en is voorlopig de enige vrouw die dat kan zeggen dit jaar in openlucht. “Ik heb met een lichte blessure gesukkeld in de aanloop naar het seizoen, maar gelukkig word ik in eigen land opgejaagd door Yaroslava, waardoor er op motivationeel vlak geen problemen zijn. Het is een kort en vreemd seizoen, maar ik hoop nog enkele centimeters beter te doen de komende weken”, aldus Levchenko.

Donavan Brazier – Foto: Erik van Leeuwen

De 800m bij de mannen belooft op meerdere fronten een spannende strijd te worden. Enerzijds zullen wereldkampioen Donavan Brazier en de Puerto Ricaan Wesley Vazquez strijden om de winst, anderzijds is er het gegeven van de jonge Brit Max Burgin. De pas 18-jarige atleet was onlangs goed voor 1’44″75, voldoende voor een ER bij de junioren ware het niet dat er problemen waren met de tijdsopname. Een atleet om in de gaten te houden dus. “Het voordeel dat onze groep (de trainingsgroep van Pete Julian; red.) heeft, is dat we hebben toegewerkt naar een ‘normaal’ seizoen. Daarin heeft USATF ons ook gesteund om in de moeilijke coronamaanden toch toegang tot bepaalde accommodaties te krijgen. Ik weet dat er door mijn eindzege in de Diamond League en die wereldtitel meer naar mij wordt gekeken. De komende jaren hoop ik meer en meer een ‘front runner’ te worden, waar ik de afgelopen jaren vaker vanuit de achtergrond terugkeerde”, vertelde Brazier op de persconferentie. Bij de vrouwen neemt wereldkampioene Halimah Nakaayi het op tegen de Britse Jemma Reekie.

Cheruiyot en Ingebrigtsens opnieuw richting 3’28?

Jakob Ingebrigtsen – Foto: Golazo

Timothy Cheruiyot snelde in Monaco naar zijn tweede chrono ooit met 3’28″45, maar het was vooral het ER van Jakob Ingebrigtsen dat tot de verbeelding sprak. Morgen hoopt het duo echter op een meer gelijkmatige wedstrijd, wat niet het geval was in de stadstaat, aangezien de hazen van Cheruiyot toen in 52 seconden na een baanronde passeerden. Morgen moeten de hazen om en bij de 54 seconden over hun eerste rondje doen. Filip Ingebrigtsen is gebrand op een (eerste) duik onder 3’30, nadat hij het vorige week in de slotmeters zwaar te verduren kreeg. Met Faith KipyegonHellen Obiri en Laura Muir aan de start van de vrouwenrace kan er ook het een en ander gebeuren. Kipyegon was in Monaco de beste op de ongewone 1000m. Obiri snelde dan weer naar de winst op de 5.000m. De vraag is ook of Muir zich kan mengen in het Keniaanse geweld.