Elise Vanderelst en Ismael Debjani openden gisterenavond in het Finse Kuortane hun zomerseizoen. Het duo, dat voor het laatst in actie kwam op 19 februari, toonde in Finland dat ze de komende weken willen knallen. Vanderelst scherpte haar 800m-PR aan. Debjani was op zijn beurt goed voor de winst op de 1500m na een snedige slotronde. Op de Griekse kampioenschappen in Ioannina wierp Elina Tzengo haar speer naar een nieuw WR bij de junioren.

Bij gebrek aan meetings op eigen bodem trokken Elise Vanderelst en Ismael Debjani naar het Finse Kuortane om hun zomerseizoen op gang te schieten. Vanderelst opteerde in Finland niet voor haar geliefkoosde 1500m, maar wel voor de 800m. De vice-Europese kampioene bij de beloften stelde niet teleur bij haar terugkeer. Na twee baanrondes was Vanderelst alles en iedereen te snel af. Naast het zegegebaar mocht de 22-jarige atlete van MOHA ook vieren dankzij de chrono van 2’02″65, goed voor een verbetering van haar PR (2’03″66) met meer dan een seconde. Vanderelst, die volgende week op de Brussels Grand Prix opnieuw de 800m voor haar rekening neemt, duikt ook de top tien aller tijden in.

Ismael Debjani – Foto: Golazo

Debjani koos in tegenstelling tot Vanderelst wel voor zijn favoriete afstand met de 1500m. Een topchrono leek niet aan de orde na te trage doorkomsttijden, maar de Belgische recordhouder toonde wel zijn snelle benen door de slotronde in 54 seconden af te haspelen. Op die manier snelde Debjani naar de bloemen in 3’38″57. Volgende week verschijnt hij normaliter twee keer aan de start met een 1500m in ‘zijn’ Nijvel op vrijdagavond, gevolgd door een 1000m op de Brussels Grand Prix. Daniel Stahl en Johannes Vetter verzorgden het spektakel in de werpnummers in Kuortane. Stahl schreef het discuswerpen op zijn naam met een beste worp van 68m48. Vetter had in het speerwerpen vijf worpen nodig om volledig opgewarmd te zijn. De Duitse wereldkampioen van 2017 liet zijn speer in de zesde en laatste poging landen na 86m94. Op de wereldranglijst moet hij zo alleen Neeraj Chopra (87m86) voor zich dulden.

WR voor Tzengo op Griekse kampioenschappen

In Ioannina worden de Griekse kampioenschappen achter gesloten deuren gehouden, ondanks de lage coroancijfers in het land. Elina Tzengo liet het gebrek aan toeschouwers niet aan haar hart komen tijdens het speerwerpen. Tzengo, die vorig jaar de beste Europese performer was bij de scholieren en junioren in het speerwerpen, haalde haar gram door 63m96 te noteren. Daarmee doet de 17-jarige atlete welgeteld tien centimeter beter dan het junioren-WR van de Cubaanse Yulenmis Aguilar in 2015. Het Griekse talent kon vorig jaar haar favorietenrol op het EK voor junioren en de EYOF niet waarmaken. Die teleurstellingen spoelde ze gisteren meer dan door met het WR.

Reekie wint pittige 800m in Trieste

Jemma Reekie – Foto: Getty Images for European Athletics

In het Italiaanse Trieste was het normaliter uitkijken naar Wayde Van Niekerk tot het nieuws volgde dat de olympische kampioen op de baanronde positief zou getest hebben op het coronavirus. Enkele uren voor de aanvang van de meeting klonk het in Italiaanse media dat de Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder dan toch niet positief zou getest hebben. Een deelname in Trieste was echter niet meer aan de orde. Op de 100m ging de winst naar de Italiaan met Amerikaanse roots Lamont Marcell Jacobs. Met 10″10 zette hij de beste Europese jaarprestatie neer. Onze noorderbuur Joris Van Gool liep naar een derde stek in 10″27.

Dé wedstrijd van de avond werd de 800m bij de vrouwen met een hoofdrol voor het Schotse trainingsduo Jemma Reekie en Laura Muir. Hun landgenote Ellie Baker verzorgde het tempo tot en met 500m, vervolgens ontbonden Reekie en Muir hun duivels. De trainingspartners kwamen gelijktijdig over de finish, maar het was dubbel Europese beloftekampioene Reekie die met 1’59″52 de winst behaalde. Muir moest uiteindelijk slechts twee honderdsten toegeven op haar landgenote. Het niveau op de 800m in de breedte was bijzonder, aangezien ook de Zweedse Hedda Hynne en Selina Büchel onder twee minuten doken.

Op de hoge horden was Andrew Pozzi goed voor 13″36. De Brit had echter gehoopt om zijn seizoensbeste van 13″30 aan te scherpen. Katarina Johnson-Thompson kon niet overtuigen op de 100m horden. De wereldkampioene op de zevenkamp haalde met 13″73 de finale niet.

Nageotte scherpt eigen beste wereldjaarprestatie gevoelig scherper

In het Zweedse Norrköping zorgde polsstokspringster Michaele Meijer voor een letterlijk hoogtepunt. De 27-jarige atlete verbeterde het Zweedse record van haar collega Angelica Bengtsson met welgeteld drie centimeter naar 4m83. Die hoogte was op dat moment goed voor een evenaring van de beste wereldjaarprestatie van de Amerikaanse Katie Nageotte. Nageotte kwam echter diezelfde dag nog in het Amerikaanse Atlanta aan de bak en kon haar bloedvorm onmogelijk wegsteken. Ze liet bijgevolg de lat op 4m92 leggen, ruim boven haar PR van 4m83. De WK-finaliste raakte licht de lat, maar was nadien door het dolle heen dankzij deze geslaagde poging. Toch vond Nageotte haar kalmte terug om een aanval te plaatsen op het Amerikaanse record van 5m00 dat Sandi Morris tijdens de Memorial Van Damme in 2016 neerzette. Bij haar allerlaatste poging toonde ze dat ze die hoogte zeker in zich heeft, maar de lat werd iets te zwaar aangetikt en ging tegen de grond. Nageotte schuift dankzij haar 4m92 wel op naar de derde plaats om de nationale ranglijst.

AR en beste wereldjaarprestatie voor Allman

In de Verenigde Staten was de 25-jarige Valarie Allman goed voor een bijzondere prestatie in het discuswerpen. Allman, vorig jaar zevende tijdens de WK-finale in Doha, verpulverde haar PR van 67m15 met maar liefst drie meter. Haar 70m15 is de eerste worp voorbij 70 meter door een Amerikaanse vrouw, aangezien het AR in handen was van Gia Lewis-Smallwood sinds 2014. De worp van Allman is uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie in het discuswerpen.