Marathonlopers kunnen opgelucht ademhalen. World Athletics heeft namelijk bevestigd dat er vanaf 1 september opnieuw een gooi kan gedaan worden naar een olympisch ticket op de marathon of in het snelwandelen. De atleten op de weg krijgen zo drie maanden voorrang op andere disciplines, waar vanaf 1 december opnieuw limieten kunnen behaald worden. Daarnaast is er ook een update van de schoenenregels, waarbij er in het bijzonder naar spikes is gekeken.

De schorsing van de kwalificatietermijn voor de Olympische Spelen van Tokio tot 1 december wordt vanaf 1 september opgeheven voor atleten op de weg. Marathonlopers en snelwandelaars kunnen daardoor drie maanden eerder een gooi doen naar een olympisch ticket. De kwalificatieperiode voor die atleten loopt tot 31 mei 2021, waardoor de vrees was ontstaan dat het aantal kansen voor die groep atleten te beperkt zou zijn. De schorsing van de wereldranking tot 1 december blijft echter wel aan de orde, waardoor atleten zich alleen via de limieten kunnen verzekeren in de periode tussen 1 september en 30 november.

“Het merendeel van de grote marathons zijn al afgelast, of uitgesteld. Het is bovendien moeilijk om te zeggen wat de komende maanden zal brengen door de blijvende coronacrisis. De huidige situatie, plus het feit dat marathonlopers en snelwandelaars slechts een aantal kansen per jaar krijgen, maakt het een hels karwei om vanaf 1 december een ticket naar Tokio te bemachtigen. Daarom opteren we om de schorsing van de termijn in hun geval op te heffen. Onze Athletics Integrity Unit heeft alvast bevestigd dat er strikte regels zullen volgen in verband met dopingcontroles”, aldus World Athletics-voorzitter Sebastian Coe.

Sebastian Coe – Foto: Golazo

Voorlopig is het zoeken naar grote marathons die in het najaar wel zullen plaatsvinden. De organisatie van de uitgestelde London Marathon op 4 oktober werkt nauw samen met World Athletics om elites kansen te geven om zich te verzekeren van een limiet. De marathon van Amsterdam op 18 oktober biedt ook perspectieven. Voor snelwandelaars is er de garantie dat er tussen 1 september en 30 november minstens twee grote wereldwijde wedstrijden georganiseerd worden.

Schoenenregels opgefrist

World Athletics heeft daarnaast zelf enkele wijzigingen en verduidelijkingen aangebracht aan de schoenenregels die in januari gepubliceerd werden. De aanpassingen in de regelgeving hebben vooral een impact op spikes, in tegenstelling tot eerdere regelgeving die voornamelijk betrekking had op schoenen voor de weg. De verduidelijkingen moeten atleten meer zekerheid verschaffen in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar. Bovendien moeten de regels ook de integriteit van de sport op het allerhoogste niveau beschermen.

Voor spikes wordt er per discipline bepaald wat de maximale dikte van de zool mag zijn. Voor schoenen op de weg blijft de maximale dikte van 40mm gelden. De werkgroep van World Athletics rond schoenen heeft in samenspraak met de World Federation of the Sporting Goods Industry voornamelijk gekeken naar de juiste balans tussen innovatie, competitieve voordelen en het wereldwijde aanbod.

Naast een verduidelijking van het aanbod van gereglementeerde schoenen blijft de regel gelden dat atleten, of hun vertegenwoordigers telkens wijzigingen aan schoenen moeten melden, waarbij experts telkens mogen overgaan tot een onderzoek. Bovendien moeten niet-gesponsorde internationale atleten via een schema toegang krijgen tot de schoenen die binnen de reglementering passen. Hierbij moeten de schoenenfabrikanten inspanningen leveren om hun producten via het schema beschikbaar te maken voor atleten zonder sponsor die kans maken op internationale wedstrijden of kampioenschappen.

Voor spikes én schoenen zijn volgende regels van toepassing. De wijziging betekent bijvoorbeeld dat Bashir Abdi en Mo Farah geen beroep kunnen doen op de Nike Vaporfly NEXT% tijdens hun uurrecordpoging op de AG Memorial Van Damme.

Discipline Maximale dikte zool Bijkomende regels
Kampnummers (uitgezonderd hinkstapspringen) 20mm Geldt voor alle werp- en springnummers, op uitzondering van het hinkstapspringen. De centrale zool aan de voorvoet mag niet hoger zijn dat de centrale zool aan de hiel.

 

Hinkstapspringen 25mm De centrale zool aan de voorvoet mag niet hoger zijn dat de centrale zool aan de hiel.
Loopnummers (inclusief horden) tot 800m 20mm Bij aflossingen geldt de regel voor de afstand die afgelegd door één atleet.
Loopnummers vanaf 800m (inclusief steeple) 25mm Bij aflossingen geldt de regel voor de afstand die afgelegd door één atleet. Voor snelwandelen (op piste) geldt dezelfde regel als voor de discipline op de weg.
Veldlopen 25mm n.v.t.
Weg (marathon en snelwandelen) 40mm n.v.t.
De in januari gepubliceerde schoenenregels waren voorzien met het oog op de Olympische Spelen van Tokio, die nu gepland stonden. Het uitstel van de Spelen heeft World Athletics de kans gegevens om dieper in overleg te gaan met betrokken instanties en experten. De aanpassingen aan de regelgeving zijn tot eind 2021 van toepassing.”We hebben nu een beter zicht op welke technologieën al op de markt zijn en waar we duidelijke regels moeten opstellen om de integriteit van onze sport tot na de Spelen van volgend jaar te beschermen. Bij het opstellen van de regels hebben we zeer zorgvuldig rekening gehouden met fair play, de gezondheid van atleten en de beschikbaarheid van schoenen. In deze moeilijke tijden hebben we een mooie consensus gevonden voor de fabrikanten, die een heel belangrijke bron van inkomsten zijn voor onze atleten en onze sport in het algemeen. De huidige regelgeving geeft ons de tijd om te werken aan een groter kader. Na de Spelen van volgend jaar hopen we dat te kunnen lanceren”, aldus Jon Ridgeon, de CEO van World Athletics.