World Athletics is volop in de weer om een extra discipline toe te voegen aan het atletiekprogramma op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. 100 jaar na de laatste passage van het veldlopen op de Spelen, nota bene in Parijs, lijkt een terugkeer in 2024 aan de orde. Een klassieke veldloop zal het echter allerminst worden, dat blijkt althans uit het voorstel dat op tafel ligt.

In 2024 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat een veldloop deel uitmaakte van het programma op de Olympische Spelen. Net daarom wil World Athletics het veldlopen opnieuw op de olympische kaart zetten. Van een klassieke veldloop lijkt echter geen sprake, aangezien het voorstel bestaat uit een mixed relay van in totaal tien kilometer. Vier atleten, twee mannen en twee vrouwen, leggen elk op hun beurt twee en een halve kilometer af om vervolgens af te lossen.

World Athletics zit binnenkort samen met het organisatiecomité van de Spelen in Parijs om het over het voorstel te hebben. Voorzitter Sebastian Coe wil maar wat graag veldlopers in Parijs aan de slag zien. “Mijn liefde voor de sport is in het veld begonnen. Toen ik me aansloot bij Hallamshire Harriers, mijn eerste atletiekclub, was de voorzitter Joe Williams. Williams nam zelf deel aan het veldlopen in 1924. Het zou enorm symbolisch zijn voor deze fantastische discipline om terug te keren na een afwezigheid van honderd jaar. Bovendien is het dé manier om jonge atleten kennis te laten maken met de fascinerende tak van onze sport”, aldus een bijzonder enthousiaste Coe.