De 44ste AG Memorial Van Damme op 4 september zal een editie zonder publiek worden. De meeting vindt wel plaats zoals voorzien en aan de invulling van de avond verandert niets. De Memorial, met de dubbele werelduurrecordaanval als hoogtepunt, zal live op televisie te volgen zijn.

De 44ste AG Memorial Van Damme op 4 september zal meteen ook de eerste zijn zonder publiek. “De Memorial mag dan wel net buiten de periode van de zopas verstrengde coronamaatregelen vallen, wij willen als organisatie geen enkel risico nemen en duidelijkheid verschaffen”, verduidelijkt meeting director Cédric Van Branteghem. “De gezondheid en veiligheid van toeschouwers, medewerkers en deelnemers hebben absolute voorrang. Louter praktisch moeten we voor een evenement van deze omvang tijdig keuzes maken en ook duidelijkheid kunnen verschaffen aan wie al tickets gekocht heeft of op het punt stond dat te doen.”

De beslissing om de AG Memorial Van Damme dit jaar te laten plaatsvinden zonder publiek, is genomen in overleg met partner AG en met burgemeester Philippe Close en schepen Benoit Hellings van de stad Brussel. “De stad steunt deze wijze beslissing van de AG Memorial Van Damme”, zegt Hellings. “Het is voor onze stad belangrijk dat de gerenommeerde internationale meeting kan plaatsvinden, zelfs als de inwoners van onze stad en de andere atletiekliefhebbers in het land de actie voor een keer alleen via het scherm kunnen volgen. De stad Brussel heeft ook de intentie zijn maximale steun te verlenen aan de organisatie voor deze bijzondere editie.”

Ook Brussels minister Sven Gatz steunt de beslissing om de Memorial zonder publiek te laten plaatsvinden: “Het getuigt in deze onzekere tijden van grote verantwoordelijkheidszin om tijdig te beslissen de atletiekmeeting zonder toeschouwers plaats te laten vinden. De uitzending op televisie zal ongetwijfeld massale belangstelling kennen dankzij het hoogst interessante wedstrijdprogramma en de medewerking van ’s werelds beste atleten. Ik zal erbij zijn, vanuit mijn luie zetel”.

Spectaculaire atletiekavond

Foto: Golazo

Sportief verandert er niets aan de plannen die vorige maand zijn voorgesteld. Het eenmalig aangepaste programma moet garant staan voor een even bijzondere als spectaculaire atletiekavond die op televisie te volgen is. De focus blijft liggen op de dubbele aanval op het uurrecord. Bij de mannen jagen Mo Farah en Bashir Abdi op de besttijd van Haile Gebreselasie (21km285m, gelopen in 2007). Bij  de vrouwen wordt het wereldrecord van de Ethiopische Dire Tune aangevallen (18km517m).

De avond wordt verder gekruid met een unieke driekamp (100m horden, kogelstoten en hoogspringen) tussen olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam en regerend wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson. Er is het polsstokspringen mannen, met wereldrecordhouder Mondo Duplantis en onder meer Belgisch recordhouder Ben Broeders. Kevin, Jonathan en Dylan Borlée nemen het tegen elkaar en enkele Europese atleten op in de 200 meter. Een aantal van de Belgian Cheetahs gaan van start in de 400m en samen met de Belgian Tornados lopen ze in een mixed relay het slotnummer van de avond.

Tickets voor dit jaar blijven gewoon geldig voor de editie 2021, die op vrijdag 3 september zal plaatsvinden. De AG Memorial Van Damme zal integraal live te bekijken zijn op VRT/Sporza en op RTBF.