Van 7 tot 12 juli had normaal het WK voor junioren in Nairobi moeten plaatsvinden, maar daar besliste corona anders over. Angel Agwazie was één van de junioren die mocht mikken op een deelname aan dat WK. De 19-jarige atlete zag haar laatste kans om zich te kunnen meten met de beste junioren van de wereld in het water vallen, maar lijkt een meester in het relativeren. Het BK junioren in september wordt nu haar hoofddoel.

Angel Agwazie liep zich vorig jaar meermaals in de kijker. De hordeloopster piekte vervolgens op het perfecte moment en knokte zich naar een vijfde plaats op het EK voor junioren. Agwazie sloot het jaar eveneens af met de vijfde snelste tijd van alle Europese junioren op de 100 meter horden. Met een PR van 13”51 mocht de atlete van AVLO dan ook luidop dromen van deelname aan het WK voor junioren aangezien ze al bewees de limiet van 13”59 in de benen te hebben.

“Het WK spookte zeker door mijn hoofd en ik durfde er voorzichtig een doel van maken om daar te staan. De laatste twee jaar verliep alles supergoed en ik heb vorig jaar de gevraagde tijd al eens gelopen. Toch wou ik vooraf niet té hard van stapel lopen of te snel beginnen dromen. Elk jaar is weer net iets anders en gaat de teller weer op nul. Dat bleek ook uit het voorbije indoorseizoen, want dat verliep niet helemaal zoals verhoopt. Ik ben dit jaar met zwaardere gewichten beginnen werken tijdens de krachttraining en dat was aanpassen. Mijn trainer (Patrick Himschoot; red.) had al gezegd dat ik daardoor mijn verwachtingen voor het indoorseizoen moest temperen, maar de resultaten waren toch een domper”, reageerde de hordeloopster.

Snel gerelativeerd

Het WK had na het EK scholieren en EK junioren mogelijk het derde kampioenschap van Agwazie kunnen worden. Als tweedejaarsjunior was het haar laatste kans om zich op het internationale toneel te kunnen meten binnen deze leeftijdscategorie. Toch kwam de annulatie niet te hard aan.

“We waren nog bijna vier maanden verwijderd van het WK toen duidelijk werd dat het niet zou doorgaan. Ik was er op dat moment eigenlijk nog niet al te hard op gefocust. In het begin spraken ze ook eerder van uitstel, waardoor ik nog hoop had dat het misschien later op de zomer zou plaatsvinden. Uiteindelijk vond ik de annulatie niet zo erg en kon ik het wel makkelijk aanvaarden. Het is natuurlijk wel jammer dat ik net tweedejaarsjunior ben aangezien je als oudste in je categorie in theorie toch net iets meer kansen hebt op een mooie plaats. Het zal vreemd zijn om volgend jaar plots al belofte te zijn. Er komt dan toch wat meer druk bij kijken en het wordt allemaal net iets grootser.”

Angel Agwazie vorig jaar op het BK voor junioren – Foto: Jimmy Cailly

Titel bij junioren verlengen

Nu de eerste wedstrijden er na lang wachten eindelijk zitten aan te komen, heeft de nummer vijf van het EK weer nieuwe doelen voor ogen. Agwazie kon terecht op een piste in de buurt en voelt zich na een minder indoorseizoen opnieuw goed. De hordenspecialiste trok begin juli naar Spanje voor een tiendaagse stage ter voorbereiding van de uitgestelde seizoensstart.

“De voorbije maanden voelde ik dat mijn lichaam de krachttrainingen beter verteerde en gelukkig kon ik altijd kunnen blijven trainen op een piste. De vorm zit daardoor volgens mij wel goed, dat blijkt ook uit de wedstrijdsimulaties die we regelmatig op training deden. Het BK junioren stond normaal niet op de agenda, maar door het wegvallen van het WK kan ik er nu wel een doel maken. Ik zou er uiteraard graag mijn titel verlengen. Op het BK AC zal ik nog niet veel wedstrijden in de benen hebben. Een specifieke plaats heb ik er bijgevolg dan ook niet in gedachten”, besloot de nummer vijf van het BK in 2019.