Een kleine week na de Allianz Memorial Van Damme trok de Diamond League naar Zürich voor twee dolle finaledagen. Ben Broeders en Julien Watrin waren de enige landgenoten op Zwitserse bodem. Het duo presteerde op niveau en sleepte een vijfde plaats in de wacht. Op internationaal vlak werd het een waslijst aan topprestaties met een glansrol voor Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jakob Ingebrigtsen, Mondo Duplantis, Noah Lyles en Joe Kovacs. 

Het blijft een ambitieus idee om 32 disciplines in twee wedstrijddagen te gieten tijdens het sluitstuk van de Diamond League, maar de organisatie van de ‘Weltklasse’ in Zürich bewees nog maar eens dat het mogelijk is met topatletiek van de bovenste plank. Dé prestatie van de tweedaagse was zonder twijfel de waanzinnige 23m23 die Joe Kovacs afleverde tijdens de wedstrijd op de Sechseläutenplatz in hartje Zürich. Kovacs verpulverde op die manier zijn PR, meteen goed voor zijn eerste worp voorbij 23 meter, een Diamond League-record én de beste wereldjaarprestatie.  Wereldrecordhouder Ryan Crouser kwam degelijk voor de dag, maar zijn 22m74 resulteerde dus niet in de zege.

Jakob Ingebrigtsen sloot zijn fenomenale zomer af in grootse stijl door op de 1500m uit te pakken met een verbetering van zijn eigen beste wereldjaarprestatie van 3’29″02. De volledige top zes bleef onder 3’32 én dat op het einde van het seizoen. Faith Kipyegon duldde geen tegenstand bij de vrouwen en sprintte autoritair naar de zege in 4’00″44. Noah Lyles knalde naar zijn 12de zege in evenveel 200m-wedstrijden in 2022. Met een stevige 19″52 noteerde de Amerikaanse recordhouder ook een meetingrecord. Nog een straffe statistiek: Lyles dook in zijn 12 wedstrijden telkens onder 20 seconden. Als 25-jarige heeft hij al vijf diamanten achter zijn naam staan, het record van Renaud Lavillenie (zeven) komt dus in zicht.

Mondo Duplantis toonde zich op de Memorial nog van zijn meest menselijke kant. Zes dagen later bewees de Zweed, wiens documentaire ‘Born to Fly’ eind september verschijnt in Zweedse cinema’s, dat hij nog altijd over een fenomenaal vormpeil beschikt. Duplantis klaarde de klus al op 5m91, om vervolgens over een meetingrecord van 6m07 te wippen. Ben Broeders toonde weerbaarheid door beslag te leggen op de vijfde stek dankzij een sprong over 5m72. Nina Kennedy was woensdagavond goed voor de zege in het stadscentrum met 4m81.

Ook Shelly-Ann Fraser-Pryce stormde naar haar vijfde diamant en dat deed de Jamaicaanse op een al even indrukwekkende wijze. Met een evenaring van het meetingrecord van 10″65 verlegde de “Mommy Rocket” nog maar eens haar eigen grenzen. Fraser-Pryce was al de eerste vrouw ooit die in hetzelfde seizoen vijf keer onder 10″70 dook. Na donderdagavond heeft ze zeven zo’n chrono’s achter haar naam staan in 2022, ongezien. Haar landgenote Shericka Jackson realiseerde een straffe dubbel door tweede te worden op de 100m in een stevige 10″81 om ruim een uur later de 200m op haar naam te schrijven in 21″80. Trayvon Bromell was de beste op de 100m voor mannen door als enige onder tien seconden te duiken met 9″94.

Op de baanronde stormde Marileidy Paulino naar een beste wereldjaarprestatie van 48″99, goed voor een verbetering van haar eigen nationaal record. Kirani James haalde zijn derde diamant binnen op de 400m én dat 11 jaar na zijn eerste eindzege. Zijn tijd van 44″26 was slechts een fractie sneller dan wereldrecordhouder  Wayde van Niekerk, die in de B-reeks 44″39 noteerde. Emmanuel Korir snelde in een hoogstaande 800m naar de snelste chrono van het seizoen met 1’43″26. Al moest de Keniaanse wereldkampioen wel hemel en aarde verzetten om een uitermate sterke Marco Arop voorbij te snellen. Ook bij de vrouwen was Kenia aan het feest met Mary Moraa in een snedige 1’57″63 na een stevig sprintje tegen de Jamaicaanse Natoya Goule.

Op de hoge horden knalde Grant Holloway naar de zege in 13″02, een bekroning van een indrukwekkend seizoen. Holloway won dit jaar beide wereldtitels op de 60m horden en 110m horde, om in Zürich ook de Diamond League aan dat rijtje toe te voegen. Bij de vrouwen was het ook de wereldkampioene die heerste. Tobi Amusan scherpte het meetingrecord aan tot 12″29. Femke Bol duldde geen of weinig tegenstand op de lage horden. Ondanks een klein foutje in de slotmeters behaalde onze noorderbuur haar tweede opeenvolgende eindzege in de Diamond League in 53″03. Alison dos Santos dook net onder 47 seconden om de zege te grijpen bij de mannen. De Braziliaanse wereldkampioen snelde naar de zege in 46″98 en blijft op die manier ongeslagen op zijn horden in 2022. Julien Watrin sloot zijn seizoen in schoonheid af door beslag te leggen op vijfde plaats in 49″08.

De finale van het hoogspringen bij de vrouwen draaide uit op een onewomanshow van Yaroslava Mahuchikh. De Oekraïense scherpte haar eigen nationaal record niet aan dat ze in Brussel neerzette, maar met 2m03 was ze ruim de betere. Gianmarco Tamberi en JuVaughn Harrison verzorgden woensdagavond de show bij de mannen. Beide heren wipten over 2m34, maar de pas getrouwde Tamberi had minder pogingen nodig op weg naar die hoogte.

Kara Winger sloot haar carrière in stijl af door de zege in het speerwerpen te grijpen met 64m98. In Brussel was de Amerikaanse nog goed voor een nationaal record. Twee dolle weken dus voor Winger, die na afloop haar tranen de vrije loop liet. Neeraj Chopra was met voorsprong de beste mannelijke speerwerper in Zürich. De olympische kampioen uit India flirtte met de grens van 90 meter met 88m44 achter zijn naam. Olympisch kampioene met de discus, Valarie Allman, stak een stokje voor een evenaring van het aantal eindzeges in de Diamond League van Sandra Perkovic. Allman was met 67m77 welgeteld 46 centimeter beter dan de Kroatische. Geen zevende diamant dus voor Perkovic. Kristjan Ceh haalde zijn slag bij de mannen met een weinig uitzonderlijke 67m10.

Het verspringen voor vrouwen leverde niet het verhoopte spektakel op. Ivana Vuleta legde de wedstrijd al in een beslissende plooi met haar eerste poging van 6m97, goed voor bijna een halve meter overschot op de nummers twee en drie én haar vierde eindzege in de Diamond League. Miltiadis Tentoglou kwam beter voor de dag in de zandbak met een monsterachtige 8m42, nadat hij eerder al 8m33 had genoteerd. Het hinkstapspringen was zowel bij de mannen, als vrouwen interessanter. De Cubaan Andy Diaz Hernandez trok aan het langste eind bij de heren met een PR van 17m70 in de eerste Diamond League waarin drie heren beter deden dan 17m60. Bij de vrouwen gingen voor het eerst vier vrouwen voorbij 14m70 in dezelfde competitie. Yulimar Rojas was zoals verwacht de beste met 15m28, al hoopte de Venezolaanse op meer.