Goed nieuws voor zij die hunkeren naar een beetje sport op hun luie zondag. Op 3 mei nemen Armand ‘Mondo’ Duplantis, Renaud Lavillenie en Sam Kendricks het tegen elkaar tijdens de ‘Ultimate Garden Clash – Pole Vault Edition’, een alternatieve competitie die door World Athletics op poten wordt gezet. Het trio zal, elk van in hun eigen tuin, een aangepaste polsstokcompetitie afwerken.

Zondag 3 mei nemen wereldrecordhouder Armand ‘Mondo’ Duplantis, regerend wereldkampioen Sam Kendricks en voormalig wereldrecordhouder Renaud Lavillenie het tegen elkaar op in een polsstokcompetitie vanuit hun eigen kot. Alle drie hebben ze een eigen polsstokstand in hun tuin waardoor de competitie zal doorgaan op drie verschillende locaties. Duplantis zal deelnemen vanuit het Amerikaanse Louisiana, Kendricks vanuit Mississippi en Lavillenie vanuit het Franse Clermont-Ferrand.

In tegenstelling tot een normale competitie zal het deze keer niet uitmaken wie het hoogste over de lat zweeft. De atleten staken de koppen bij elkaar en bedachten een speciaal format voor de ‘Ultimate Garden Clash’. De atleet die in 30 minuten tijd het vaakst over de 5m00 wipt, wint de competitie. Het stunt- en vlieggehalte zal dus iets minder hoog liggen dan tijdens een normale competitie. De atleten zullen echter nog zwaar op de proef gesteld worden aangezien aspecten als techniek, consistentie, concentratie- en uithoudingsvermogen wel nog steeds een grote rol van betekenis zullen spelen.

Het trio kijkt alleszins reikhalzend uit naar de clash. “Ik ben heel blij om weer te kunnen concurreren met Sam en Renaud. Door de grote onzekerheid over de rest van de wedstrijdkalender ga ik des te meer van deze competitie genieten. Winnen is cruciaal, want ik verlies absoluut niet graag van hen”, reageerde Duplantis bij World Athletics.

“Dit is een geweldige kans om onze liefde voor de sport te tonen, en dat terwijl de meeste andere sporten stilliggen”, zei de Fransman. “Omdat we elk vanuit onze eigen tuin springen, zijn er geen excuses om niet deel te nemen.”

Kendricks is vooral benieuwd naar de nieuwe wedstrijdformule. “De uitdaging is dat we niet weten wat er nodig is om te winnen, dus het wordt moeilijk om onze inspanningen te peilen. Wat we ook samen doen, ieder van ons wil winnen.”

De wedstrijd zal live te volgen zijn op de sociale media van World Athletics. De start van de competitie zal tussen 17u00-18u00 plaatsvinden, afhankelijk van de weersomstandigheden. World Athletics onderzoekt momenteel of de komende weken nog andere ‘Ultimate Garden Clash’-competities gehouden kunnen worden.