De 27-jarige Keniaan Daniel Wanjiru is door de Athletics Integrity Unit van World Athletics voorlopig geschorst door onregelmatigheden in zijn biologisch paspoort. Wanjiru kende in 2016 en 2017 twee boerenjaren met zeges in grote stadsmarathons zoals die van Amsterdam en Londen. Hij verschalkte toen in Londen zomaar even Kenenisa Bekele. Zelf schreeuwt de atleet zijn onschuld uit.

Sinds zijn zege in Londen in 2017 kwam Daniel Kinyua Wanjiru er niet meer aan te pas. Grote resultaten bleven uit en nu is hij door de Athletics Integrity Unit van World Athletics tijdelijk geschorst door onregelmatigheden in zijn biologisch paspoort. De Keniaan, op de marathon goed voor een PR van 2u05:21, is zich van geen kwaad bewust en laat in een statement via zijn management het volgende weten.

“Deze woorden komen recht uit mijn hart. Ik geloof in een cleane sport en doe daar ook aan mee. De info rond mijn bloedpaspoort is verwarrend en frustrerend. Specialisten hebben me verteld dat er wel honderd redenen kunnen zijn waardoor er bepaalde schommelingen in waarden ontstaan. Ik heb het gevoel alsof ik nu al als dopingzondaar word afgeschilderd, maar dat ben ik absoluut niet. Ik ben onschuldig en deze situatie is zeer pijnlijk voor me”, aldus de atleet in het statement.

“Ik heb altijd geloofd dat atleten die geschorst worden voor dopinginbreuken ook effectief schuldig zijn, maar ik besef nu dat eenmaal je een stempel krijgt het moeilijk is om je onschuld te bewijzen. Ik ijver voor een dopingvrije sport en mijn resultaten zijn er alleen maar gekomen door hard werk. Ik heb nooit doping gebruikt en het onderzoek zal dat uitwijzen. Ik geloof in een goede afloop”.

Eerder dit jaar werden de Kenianen Wilson Kipsang (marathon) en Alfred Kipketer (800m) door de AIU geschorst.