Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deelde gisteren in een persbericht mee dat het ondanks de coronacrisis nog geen redenen ziet om de Olympische Spelen in Tokio af te gelasten of uit te stellen. Met nog vier maanden te gaan moedigt de organisatie de atleten dan ook aan om de voorbereiding op Tokio in de mate van het mogelijke voort te zetten. Het optimisme van het IOC is bijzonder, aangezien er vanuit de sportwereld meer en meer oproepen komen om de Spelen uit te stellen.

“Deze situatie is ongekend voor de hele wereld en onze gedachten zijn dan ook bij allen die door deze crisis getroffen zijn”, begon het persbericht van het IOC. “De situatie rond het COVID-19 virus verandert echter nog dag na dag, maar het IOC blijft toegewijd aan de voortzetting van de Olympische Spelen. Alle speculaties zouden op dit moment alleen maar contraproductief werken.” Ook de Japanse eerste minister reageerde in het bericht. “Ik wil de Olympische en Paralympische Spelen laten doorgaan als bewijs dat het menselijk ras het nieuwe coronavirus kan overwinnen. Daarvoor heb ik de steun van alle G7 leiders”, zei Shinzo Abe. Die steun van de G7 lijkt bijzonder, aangezien Amerikaans president Donald Trump al aangaf dat de Spelen zeker uitgesteld moeten worden en liefst met één jaar.

Indien de verspreiding van het virus snel over zijn piek heen is en de Olympische Spelen op 24 juli effectief van start kunnen gaan, dan blijft het maar de vraag of atleten nog voldoende mogelijkheden krijgen om een selectie af te dwingen. Ook dat knelpunt haalde het IOC aan. “Momenteel zijn naar schatting 57% van de atleten al geplaatst. Voor de overige 43% zal het IOC samen met de internationale federaties noodzakelijk en praktische aanpassingen maken in het kwalificatiesysteem”, verklaarde het comité. Alle nodige herzieningen zullen begin april uiteindelijk gepubliceerd worden. Regerend olympisch kampioene in het polsstokspringen Katerina Stefanidi stelde terechte vragen op Twitter naar aanleiding van het persbericht van gisteren.

Renaud Lavillenie, een mannelijke collega van Stefanidi die ook deel uitmaakt van de World Athletics atletencommissie, opteert voor een andere mening. “Het zijn moeilijke tijden voor de hele wereld, maar laten we vooral niet te snel speculeren. De sportwereld kan reageren onder alle mogelijke omstandigheden, dus laten we vooral de tijd nemen om de juiste beslissingen te nemen”. Lavillenie deelde in die reactie ook een tweet van de Franse krant L’Équipe waarin biatlonlegende Martin Fourcade (die vorige week een punt achter zijn carrière zette) vertelt dat het nog geen zin heeft om de Spelen nu al uit te stellen.

https://twitter.com/airlavillenie/status/1240267569988358144

Ondanks de sportieve belangen blijft het gezondheidsaspect primeren, dat benadrukte Thomas Bach, voorzitter van het IOC, nogmaals. “De gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen in de aanloop naar Tokio blijft prioritair. Alle maatregelen worden genomen om de veiligheid en de belangen van sporters, coaches en ondersteuningsteams te waarborgen. We zijn een olympische gemeenschap, we steunen elkaar in goede en moeilijke tijden. Deze olympische solidariteit definieert ons als een gemeenschap.”

Indien het IOC echt gelooft in de gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen rond de Spelen, dan volgt er snel communicatie rond een nieuwe datum voor het grootste sportevenement ter wereld. Vele landen wereldwijd zullen in juli nog hun wonden aan het likken zijn na de coronacrisis, of nog volop in een crisis verwikkeld zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat atleten worden benadeeld omdat ze in hun land van herkomst moeten verblijven in de aanloop naar Tokio. In het belang van de integriteit van de Spelen én alle betrokken sporten primeert nu het aanpakken van de coronacrisis én geen optimistische communicatie rond het doorgaan van de voorbereiding. Het optimisme mag gerust als ongepast bestempeld worden, want realisme is nu meer dan ooit op zijn plaats. Daarin geloven onder meer Alejandro Blanco en Hayley Wickenheiser, respectievelijk de voorzitter van het Spaans Olympisch comité en een Canadees IOC-lid. Het duo riep alvast op tot uitstel van de Spelen.

Willen we Spelen waar ‘Sneller, hoger, sterker’ mogelijk moet zijn, dan volgt er de komende weken misschien minder goed nieuws voor atleten die hun zinnen hebben gezet op komende zomer. Deelnemen is belangrijker dan winnen, maar overleven is dat nog meer.