Shinzo Abe, de Japanse premier, heeft tijdens een telefonisch gesprek met IOC-voorzitter Thomas Bach gevraagd om de Olympische Spelen in zijn land met maximaal één jaar uit te stellen naar 2021. Dat voorstel komt er vanwege de coronacrisis die de wereld in een greep houdt. Niet veel later gingen de betrokken partijen in op het voorstel van Abe.

De afgelopen dagen liet Shinzo Abe al meermaals het woord uitstel vallen door de huidige omstandigheden wereldwijd. Nu heeft de Japanse premier ook effectief opgeroepen om de Spelen uit te stellen. Dat deed hij in een gesprek met Thomas Bach, de IOC-voorzitter. Abe heeft echter geen beslissingsrecht. De bal lag vervolgens in het kamp van het IOC, de stad Tokio en het Japanse olympische comité. De drie partijen ging zonder al te veel tegenstribbelen in op het voorstel. “Bach heeft het voorstel 100 procent aanvaard”, reageerde Abe nadat de deal beklonken was. “Deze beslissing moet de atleten rust brengen en de veiligheid garanderen van alle betrokkenen”, vervolledigde hij.

De Olympische Spelen zullen dus ten laatste in de zomer van 2021 plaatsvinden. Het is van de Tweede Wereldoorlog geleden dat de Spelen niet op de vooropgestelde datum van start konden gaan. Ondanks het uitstel wil de organisatie niet weten van de naam “Tokio 2021”. Het blijft ook volgende jaar gewoon bij “Tokio 2020”. Door het feit dat er van uitstel wordt gesproken met maximaal één jaar kan er uiteraard nog gespeeld worden met een mogelijke datum. Zo kan het evengoed zijn dat de Spelen volgend jaar in april worden gehouden, al zal dat bij weinig grote sportbonden op gejuich onthaald worden.