Thomas Bach, de IOC-voorzitter, benadrukte vandaag nogmaals dat alles in het werk wordt gesteld om de Spelen in Tokio op het voorzien tijdstip te laten plaatsvinden. Bach en het IOC krijgen wereldwijd meer en meer kritiek omwille van die houding gezien de huidige coronacrisis. Vandaag moeide zich een grote speler, aangezien de Amerikaanse Atletiekfederatie USATF duidelijk gevraagd heeft om de Spelen uit te stellen.

USATF CEO Max Siegel verstuurde een open brief met het verzoek om de Spelen uit te stellen. Die open brief kan u hieronder raadplegen. Siegel opperde onder meer dat “het doel van de Spelen is om onze atleten te laten excelleren. Hun gezondheid en veiligheid mag daar echter niet onder lijden. Er bestaan geen correcte antwoorden van het IOC momenteel en we beseffen dat het een heel complexe beslissing is, maar op die manier kunnen atleten wel de kans krijgen om zich op de juiste manier fysiek, emotioneel en mentaal voor te berieden op veilig en succesvolle Spelen”, aldus de Amerikaan.

Ook British Athletics gaf al aan de Spelen op een latere datum te zien. Voormalig wereldrecordhouder in de tienkamp Ashton Eaton pleit zelfs resoluut voor “Tokyo 2021”. IOC-voorzitter Thomas Bach blijft echter geloven in de Spelen in Tokio vanaf 24 juli. Een afgelasting ligt nog niet op de tafel, aangezien het volgens hem om de minst eerlijke oplossing gaat voor de 11.000 atleten en hun omkadering. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe wil nog niet van uitstel spreken, maar gaf alvast aan dat de Spelen in september of oktober een mogelijkheid moeten zijn indien de situatie wereldwijd onder controle is op dat moment.