‘Liefde in tijden van cholera’ is een bestseller van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat ‘Trainen in tijden van corona’ even succesvol wordt. Covid-19 gooit roet in het eten van de (sport)wereld. Hoe gaan atleten om met het uitstel van wedstrijden, het verplaatsen van trainingsstages en de onzekerheid op sportief vlak de komende maanden? Afstandsloper Simon Debognies steekt van wal.

Simon Debognies zou op 1 april in het gezelschap van zijn trainingsmakkers van het Runners’ lab Athletics Team naar Flagstaff in de Verenigde Staten afreizen voor een uitgebreide hoogtestage met bijhorende wedstrijden in de VS. Van die stage is geen sprake meer door de maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de maatregelen in eigen land zorgen voor een veranderde aanpak.

“Het is uiteraard spijtig dat we onze stage, met bijhorende wedstrijden, moeten schrappen. Al moeten we het ergens kunnen relativeren, aangezien iedereen getroffen wordt door de gevolgen van het virus. Een alternatief voor die stage is er niet echt. Leven op hoogte zoals in de Bakala Academy is gezien het feit dat je er met behoorlijk veel op een relatief kleine ruimte evenmin aan de orde. Het zijn speciale tijden, maar in mijn ogen is het voornaamste dat we geen energie steken in frustraties over wat momenteel niet kan. Het is net belangrijk dat we focussen op wat net wel kan”, aldus Debognies.

Simon Debognies – Foto: Jeroen De Meyer

Debognies is volop bezig aan zijn terugkeer als atleet, nadat hij in oktober een stressfractuur opliep. Twee weken geleden kon hij voor het eerst 100 loopkilometers noteren als weektotaal. De komende weken wordt er in afzondering getraind, aangezien er geen verdere risico’s worden genomen.
“Zelf ben ik erg goed aan het trainen en die stage in de VS had voor mij ook die extra stap betekend om er ook mijn eerste wedstrijden af te werken. Nu wordt er voorlopig niet in groep getraind gezien de adviezen van de overheid. Het is natuurlijk speciaal, aangezien we binnen ons team gewoon zijn om telkens in groep te trainen. Ook pistes en indoorhallen sluiten tijdelijk de deuren, waardoor we op zoek moeten naar alternatieven. Het is roeien met de riemen die we hebben. Sportieve belangen zijn echter ondergeschikt aan de veilig- en gezondheid van iedereen”, klinkt het bij de atleet van OEH.

“Als atleet heb je echter ook een voorbeeldfunctie, dus is het belangrijk dat we die rol vervullen. Het is natuurlijk voor atleten die nog kans maken op de Spelen, maar de limiet niet hebben of nog geen hoge ranking hebben, of lang geblesseerd zijn geweest zoals ik een moeilijke periode om te overbruggen. Je kan meer trainen en hopen dat je net op tijd piekt wanneer er wel opnieuw wedstrijden zullen zijn. Ik ben benieuwd naar de eventuele maatregelen van World en European Athletics in verband met kampioenschappen, want de onzekerheid is erg groot”, vervolgt hij.

Of de mens lessen zal trekken uit de huidige situatie is voorlopig de vraag. Debognies schat in dat het coronavirus de mensheid wakker kan schudden om gelijkaardige gevaren in de toekomst sneller aan te pakken. “Dit is toch wel een wake-upcall voor de mensheid, naast het feit dat we al decennia lang de aarde niet correct behandelen. Corona is gezien de aard van het virus een grote test voor hoe mensen omgaan met gelijkaardige gevallen, want op termijn zullen er door de opwarming van de aarde meer zo’n zaken gebeuren. Hopelijk kan iedereen er sterker en wijzer uitkomen”, besluit de atleet.

Simon Debognies – Foto: Jeroen De Meyer