Yasemin Can heeft voor de vierde keer op rij de Europese titel in het veld veroverd. Op het EK veldlopen in Lissabon liep ze bijna van start tot finish aan de leiding. De Noorse Karoline Grovdal zorgde in het begin nog voor een beetje weerwerk en werd beloond met het zilver. Het brons ging naar Zweden dankzij Samrawit Mengsteab. Er traden geen landgenoten aan bij de senioren vrouwen.

De wedstrijd met de minste spanning was zonder twijfel die van de senioren vrouwen. Yasemin Can werd vooraf getipt als de grote topfavoriet en de Turkse atlete toonde na welgeteld één kilometer waarom. Karoline Grovdal mocht de eerste kilometer het tempo bepalen, maar daarna nam Can over. Grovdal pikte als enige haar wagonnetje aan, maar een ronde later moest ook zij afhaken. Het teken voor Can om aan een lange eenzame solotocht te beginnen. De titelverdedigster leek ontspannen de kilometers af te haspelen en verzekerde zich eenvoudig van haar vierde Europese veldlooptitel op rij.

Grovdal liep misschien wel de wedstrijd van haar leven. In het verleden mocht ze al meermaals het brons in ontvangst nemen, maar meer zat er tot voor vandaag nog niet in. Toen Can de leiding overnam en even later afstand van haar nam, liet ze zich niet uit haar lood slaan. Ze bleef vechten en hield haar tempo hoog waardoor haar dichtste belagers het zilver konden vergeten. De Noorse steeplespecialiste moest uiteindelijk slechts vijftien seconden toegeven op Can en maakte zo eindelijk komaf met die derde plaats. Voor de laatste podiumplaats kwam het aan op een sprint waarin ouderdomsdeken Fionnuala McCormack te laat kwam om het brons weg te snoepen van Samrawit Mengsteab. McCormack, in het verleden al twee keer goed voor de Europese titel, mag wel het podium op dankzij een sterke collectieve prestatie van het Ierse team. Ierland werd knap tweede in het landenklassement na Groot-Brittanië.