Polsstokspringer Ben Broeders scheert hoge toppen. Sinds vorige week mag de Leuvenaar zich de beste Belg aller tijden noemen, zowel indoor, als outdoor. Dinsdag bewees Broeders dat zijn BR geen toevalstreffer was. In het Duitse Düsseldorf toonde hij tijdens een buitengewone polsstokavond met een vierde plaats en 5m70 dat hij tot de absolute wereldtop behoort. Broeders moet nog altijd 25 worden en er moet al veel gebeuren wil hij zijn eerste Olympische Spelen mislopen.

Ben Broeders werkte voorlopig twee competities af in 2020 mét een volledige aanloop. Broeders liet zich meteen gelden, aangezien hij vorige week in Cottbus naar het BR in zaal sprong met 5m75. Daardoor torent de 24-jarige atleet nu boven alles en iedereen uit in eigen land. Dinsdagavond kon de Europese beloftekampioen van 2017 zich opnieuw meten met de wereldtop tijdens de World Indoor Tour-meeting in Düsseldorf. Onder meer wereldkampioen Sam Kendricks en Europees kampioen Armand ‘Mondo’ Duplantis verschenen er aan de start van de polsstokcompetitie. Onze landgenoot zou absoluut bevestigen met 5m70 én een heel nipte poging op 5m80, nodig voor een rechtstreeks ticket naar de Spelen in Tokio.

Het lijkt plots haast vanzelfsprekend dat Broeders die 5m80 zal springen. Was het niet gisteren, dan is het wel één van de komende weken. Wees echter op uw hoede, want 5m80 is zeldzaam in een land waar we tot vorige week een indoor-BR van 5m70 op de tabellen hadden staan. De progressie van Broeders in het afgelopen jaar is echter wel bijzonder straf, zeker in vergelijking met 2018 waarin de atleet in een negatieve spiraal leek te zitten. Het is echter belangrijk om de voorgaande jaren even te schetsen, alvorens het over 2018 te hebben. In 2014 behaalt Broeders voor het eerst een groot internationaal kampioenschap. Op het WK voor junioren blijft hij ‘steken’ in de kwalificaties. Dat jaar is hij als junior goed voor een PR van 5m15.

Ben Broeders op het EK in Amsterdam – Foto: Jeroen De Meyer

2015 is het jaar waarin hij geregeld 5m30 springt, met als uitschieter 5m35. Op het EK voor beloften wordt hij negende in de finale. Een degelijk resultaat, zeker aangezien hij na dat EK nog meermaals sterk voor de dag komt. Het verschil met de Europese top wordt ondertussen stelselmatig kleiner. Dat bewijst hij zeker in 2016, het jaar van 5m61, maar vooral van die vierde plaats op het EK in Amsterdam. Broeders gaat bijzonder  goed om met de lastige omstandigheden in Amsterdam en zet enkele topfavorieten een neus. De grote sprong in 2016 gaat uiteraard gepaard met een kleine stagnatie in 2017. Toch piekt de atleet op het juiste moment: hij kroont zich in het Poolse Bydgoszcz tot Europees kampioen bij de beloften. Zijn seizoen is daardoor eigenlijk geslaagd. De jacht op de WK-limiet wordt even geopend, maar dat blijkt voorlopig te hoog gegrepen.

De verwachtingen voor 2018 waren, mede door die Europese titel, hooggespannen. Bij de start van het zomerseizoen behaalt de polsstokspringer meteen de EK-limiet, waardoor hij in alle rust naar Berlijn kan toeleven. Van rust is echter weinig sprake, want Broeders vindt maar niet het juiste gevoel in wedstrijden. Op mentaal vlak krijgt hij het moeilijk te verduren, zeker als het op het EK in Berlijn fout loopt: Broeders geraakt niet over zijn aanvangshoogte en druipt af. Voor dat EK was de atleet in samenspraak met zijn trainer Steven Taeleman al beginnen herbronnen. Berlijn kwam echter te vroeg. Het zette de deur weliswaar op een kier voor een topjaar 2019. Die deur is intussen ontelbare keren ingebeukt met onder meer een BR van 5m76, een WK-finale en een bronzen plak op de Universiade. Weg deur en welkom Ben Broeders anno 2020.

Steven Taeleman: “Dieptepunten zijn enorm leerrijk”

Ben Broeders en Steven Taeleman op het EK voor beloften in 2017 – Foto: Jeroen De Meyer

Steven Taeleman is de coach die Broeders naar zijn grote successen heeft gestuwd én zal stuwen. Taeleman genoot zichtbaar van het BR in Cottbus vorige week en kijkt volop uit naar de atletiekzomer. Intrinsiek zijn er voor hem twee zaken wezenlijk veranderd sinds 2018.

“Er zijn twee punten waar we nadrukkelijk op hebben gewerkt. In eerste instantie het mentale aspect. Daarin is gebleken dat het ‘dieptepunt van 2018′ enorm leerrijk is geweest. Ergens durf ik zelfs te stellen dat een atleet door zo’n fase moet gaan om alles te kunnen plaatsen. Een windstoot bezorgde Ben vroeger paniek. Nu kan hij dat loslaten. Hij heeft op dat vlak enorme stappen gezet en heeft nog een kleine progressiemarge. In een ideale wereld zie ik hem graag eens volledig loslaten, zodat hij kan ontploffen zoals een Piotr Lisek of Mondo Duplantis dat bijvoorbeeld kunnen”, aldus Taeleman.

“Op technisch vlak hebben we vorig jaar ook een aantal wijzigingen met succes doorgevoerd. Er is gesleuteld aan het inrollen en dat testen we nu ook in zaal. In Düsseldorf zijn we voor het eerst deze winter naar een lange aanloop gegaan, wat een ander ritme oplevert. Daardoor was het even bang afwachten. Na het bibberen op 5m40 zag ik echter een bevrijde atleet springen. Die héél nipte poging op 5m80 is natuurlijk zonde. Vervolgens zou Mondo op 6m17 ook voor een gelijkaardige misser tekenen. Het had mooi geweest indien in één van beide gevallen de lat was blijven liggen, maar ik ben geduldig. Zeker omdat we dankzij de ranking over een comfortabele zetel beschikken”, klinkt het bij de trainer van Broeders.

Ben Broeders – Foto: Golazo

Dat Ben Broeders meer dan ooit klaar is om over 5m80 te vliegen is stilaan duidelijk. De vraag lijkt nu vooral te zijn: waar en wanneer? Misschien vanavond al in het Duitse Chemnitz. De komende weken volgen nog een vijftal kansen voor de beste Belgische polsstokspringer ooit om het BR mogelijks naar ongekende hoogten te stuwen. Wordt (ongetwijfeld) vervolgd.