Afgelopen vrijdag maakte World Athletics de nieuwe regelgeving rond schoenen bekend. De nieuwe regels sloten onder meer de Nike Zoom Alphafly uit waarmee Eliud Kipchoge onder twee uur dook op de marathon. Gisteren stelde Nike maar liefst vier nieuwe modellen voor, met onder meer een aangepaste Alphafly én een voorlopig verboden sprintspike. Door de aanpassingen aan de Alphafly voldoet de schoen aan de nieuwe verplichtingen om in competitie gebruikt te worden. De schoen is normaal gezien vanaf maart beschikbaar voor het grote publiek.

Nog geen week na het bekendmaken van de nieuwe schoenenregels door World Athletics komt de Amerikaanse kleding- en schoenengigant Nike met vier nieuwe modellen op de markt, waarvan één model meteen tot de verbeelding spreekt. Het gaat in dit geval om de Zoom Alphafly NEXT%, de productieversie van de schoen die Eliud Kipchoge droeg tijdens de Ineos 1:59 Challenge. Nike voerde logischerwijs enkele wijzingen voor om te voldoen aan de nieuwe regelgeving van World Athletics. De schoen kan wereldwijd op heel wat kritiek rekenen, maar is wel goedgekeurd door de Internationale Atletiekfederatie.

Zo bedraagt de hoogte van de zool 39.5mm. De maximale hoogte van de zool is door World Athletics vastgelegd op 40mm. Opvallend is wel dat de ‘stack height’ berekend is bij een paar schoenen in maat 42. Atleten met grotere voeten zullen aan de start komen met schoenen die wél meer dan 40mm bedragen, maar ook dat is reglementair volgens World Athletics, aangezien de proporties van de schoen behouden moeten worden. Een atleet met maat 45 zou daardoor over een zool van om en bij de 43mm beschikken. In tegenstelling tot de drie carbonplaten in de schoen van Kipchoge is er nu sprake van één carbonplaat (in hetzelfde vlak). De zogeheten ‘Air Pods’ blijven wél behouden en moge dat net een van de grote verschillen zijn met de huidige Vaporfly NEXT%. Ook het bovenwerk krijgt een opfrisbeurt, onder de noemer ‘Atomknit’. Op de Amerikaanse marathontrials op 29 februari zullen de schoenen normaliter hun officiële intrede doen. In de maand maart worden ze aan het grote publiek aangeboden.

Wat met de ‘Viperfly’?

Nike stelde ook een revolutionaire sprintspike voor. De ‘Viperfly is echter voorlopig niet toegelaten, aangezien de spike niet aan de regelgeving voldoet. Zo mag er in principe wel een carbonplaat gebruikt worden, maar moet die plaat in de zool zelf verwerkt zitten en niet los van de schoen zoals het nu het geval is. Nike is volop aan het werk om de spike alsnog reglementair te krijgen. Net zoals bij de aangepaste Air Zoom Victory lijkt de kans klein dat particulieren kunnen proeven van de nieuwe spikes voor de Spelen in Tokio.

De ‘Viperfly’ – Foto: Nike