World Athletics heeft de langverwachte vernieuwde regels rond loopschoenen bekendgemaakt. De regels moeten meer duidelijkheid bieden aan atleten en fabrikanten, zodat de integriteit van onze sport bewaard blijft. Vanaf 30 april 2020 moet elke schoen minstens vier maanden aan particulieren aangeboden worden, alvorens de schoen in competitie gebruikt mag worden. Het gebruik van prototypes is daardoor uit den boze. Bij wegschoenen mag de zool maximaal 40mm bedragen én mag er één volledige carbonplaat aanwezig zijn. Ook voor spikes komen nieuwe regels.

De afgelopen weken en maanden ging het in de marathonwereld voornamelijk over schoenen. Een uitgebreid artikel over de ‘schoenenkwestie’ kan u hier lezen. De Internationale Atletiekfederatie World Athletics maakte vandaag de nieuwe schoenenregels bekend. Na een grondig onderzoek door verschillende werkgroepen, met bijhorende wetenschappelijke en juridische experten, is er nu een uitgebreide en duidelijk regelgeving in vergelijking met de vorige twee regels. Die regelgeving hield in dat schoenen ‘voor iedereen beschikbaar moeten zijn en geen significant voordeel mogen opleveren’.

Vanaf 30 april moet elke schoen die in competitie gebruikt wordt minstens vier maanden verkocht worden aan het wijde publiek alvorens er gebruik mag van gemaakt worden in wedstrijden. Is een schoen niet voor iedereen beschikbaar, dan krijgt de schoen in kwestie de status van ene prototype én dus verboden. Alleen in geval van medische redenen kunnen eventueel uitzonderingen aangebracht worden.

Verder zijn volgende regels meteen van toepassing.

  • De zool van de schoen mag niet dikker zijn dan 40mm (waardoor de Nike Vaporfly NEXT% dus toegelaten is, maar de doorgedreven Alphafly het daglicht niet zal zien tijdens wedstrijden)
  • De schoen mag over niet meer dan één plaat beschikken (carbon of een ander materiaal), waarbij de plaat in één vlak moet liggen en er dus niet gestapeld mag worden.
  • Voor spikes is een extra plaat of ander mechanisme toegelaten, weliswaar allen in het geval van het verbinden van de spikes aan de zool én de zool mag niet dikker dan 30mm zijn. (de zogeheten ‘cheater spike’ van Nike lijkt dus eveneens ten dode opgeschreven)

    Kipchoge centraal met de beruchte Alphafly – Foto: NN Running Team

Verder mogen juryleden vanaf nu altijd een atleet vragen om zijn of haar schoenen voor een onmiddellijke inspectie voor te leggen na afloop van een wedstrijd, indien er weliswaar twijfel heerst over het gebruik van de schoenen in competitie. De nieuwe technologieën in de schoenenwereld, waarbij voornamelijk naar de Amerikaanse mastodont Nike wordt verwezen, kunnen een significant voordeel opleveren. Dat was de conclusie, gevolgd door de aanbeveling om verdere onderzoeken te voeren om de ware impact van de technologie voor te leggen aan een nieuwe werkgroep. Schoenenfabrikanten zullen in dit proces betrokken worden.

Sebastian Coe: “Niet aan ons om de markt te controleren, maar wel om de integriteit te behouden”

Een reactie van World Athletics-voorzitter Sebastian Coe kon uiteraard niet ontbreken. “Het is niet aan ons om de schoenenmarkt te controleren, maar we moeten wel de integriteit van onze sport vrijwaren. We willen verzekeren dat topsporters geen oneerlijk voordeel ervaren door hun schoenen, zeker bij het ingaan van een olympisch jaar. We kunnen schoenen die voor iedereen beschikbaar zijn moeilijk gaan verbieden, maar we kunnen wel duidelijke lijnen trekken naast de huidige studies die we voeren. Ik geloof erin dat deze regels voldoende zekerheid bieden aan atleten en fabrikanten op hun weg naar Tokio. Indien nieuwe onderzoeken ons dwingen tot extra maatregelen, dan zullen we dat uiteraard doen om onze sport te beschermen”, aldus Coe.

Sebastian Coe – Foto: Golazo

Intussen blijft World Athletics openstaan voor dialogen met schoenenfabrikanten en andere stakeholders in verband met de aangepaste regelgeving én de het grote debat over de balans tussen innovaties en het behouden van een eerlijke sport.