Zelfs een regenbui en een uitgesteld programma kon het Duitse publiek niet ontmoedigen op deze vierde dag van het EK in München. Daar zat olympisch- en wereldkampioen Malaika Mihambo voor iets tussen. Zij moest haar achterban op echter teleurstellen met een tweede plaats in het verspringen, achter Ivana Vuleta. Konstanze Klosterhalfen maakte het voor eigen publiek wel af op de 5.000m. Op de 1500m zorgde Jakob Ingebrigtsen voor vuurwerk door naar een nieuw kampioenschapsrecord van 3’32″76 te snellen.

Na een vierde plaats op de 10.000m lag er enige druk op de frêle schouders van Konstanze Klosterhalfen voor de finale van de 5.000m. De Duitse had een extra troef achter de hand, want zij kon opnieuw rekenen op de onvoorwaardelijke steun van het publiek. Yasemin Can leek na drie kilometer goed op weg om de publiekslieveling te verschalken. De Europese kampioene op de 10.000m liet Klosterhalfen en Eilish McColgan achter zich, maar merkte even later dat ze zichzelf misschien toch overschat had. Dat motiveerde Klosterhalfen om nog eens alles uit de kast te halen. Ze ging in het slot op en over Can en greep de Europese titel in 14’50″47. Can pakte het zilver, McColgan keert tevreden huiswaarts met zilver op de 10.000m en brons op de 5.000m. Maureen Koster liep knap naar de vierde plaats.

En dan was er natuurlijk het fenomeen Jakob Ingebrigtsen. De Europese kampioen op de 5.000m ging op zoek naar een nieuwe titel op de 1500m. Ingebrigtsen ging van bij de start zelf aan de kop sleuren en liet geen spaander heel van de concurrentie. Hij zette ze op bijna twee volle seconden en knalde naar een verpulvering van het 28-jaar oude kampioenschapsrecord. Met 3’32″76 pitste hij er bijna drie seconden af. Jake Heyward kroonde zich met 3’34″44 ‘best of the rest’ en pakte zilver. Mario Garcia was met 3’34″88 goed voor brons.

Foto: Jeroen De Meyer

Bijna elk zitje aan de verspring- en hoogspringstand was ingenomen tijdens de avondsessie. Aan het verspringen was dat te danken aan Malaika Mihambo. De Duitse titelverdedigster was opnieuw de torenhoge favoriet op het goud. Mihambo werd meteen stevig uitgedaagd door Ivana Vuleta, ook wel bekend als Spanovic. De Servische zweefde in haar eerste poging namelijk naar een stevige 7m06. Een antwoord van Mihambo kwam er net niet. In haar tweede poging kwam ze namelijk vier luttele centimeters tekort om de poleposition over te nemen. De wereldkampioene staat erom bekend om in de laatste poging vaak nog uit te pakken met een reusachtige sprong. Die kwam er dit keer niet en dus werd het zilver. Jazmin Sawyers vulde haar collectie EK-medailles aan met een bronzen plak. Zij liet 6m80 optekenen.

In het hoogspringen verzorgde Gianmarco Tamberi zoals gewoonlijk de show. De olympische kampioen wipte als enige over 2m30. Hij hield daarmee Tobias Potye en Andriy Protsenko achter zich. Het duo bleef steken op 2m27. Wojciech Nowicki pakte in het hamerslingeren uit met een verre 82m00. Die afstand was uiteraard goed voor het goud en een beste wereldjaarprestatie. Zijn landgenoot Pawel Fajdek bleef opvallend met lege handen achter.

Foto: Jeroen De Meyer