Naast de teamprestaties per club op de Structabo CrossCup Relays in Berlare van gisteren is het jaar na jaar ook uitkijken naar de individuele tijden van de sterkste teams. Waren de teams op het podium over de hele lijn het sterkste, of wisten atleten in de achtergrond zich te onderscheiden?

OEH, jonge leeuwen van DCLA en broers Bouchikhi imponeren

De eerste afstand die in Berlare moest afgelegd worden bij de mannen was een eerder lange 1500m als we tijden van de toppers bestuderen. Isaac Kimeli wisselde met amper één seconde voorsprong op Pieter Sisk in 5’11. De heren verdedigden respectievelijk de kleuren van OEH en DCLA. Die posities zouden niet meer veranderen. Tarik Moukrime van SER kon net geen gelijke tred houden met het kopduo en gaf vier seconden toe op Kimeli. Eliott Crestan en Ziad Audah vervolledigden de top vijf. Het team van Crestan, SMAC, zou uiteindelijk als 37ste in totaal finishen.

Hugo Hay, voor het eerst in de kleuren van OEH – Foto: Peter Wagemans

Na de startlopers was het de beurt aan de heren om een slordige 3.000m af te leggen. De leider Hugo Hay deed het hier voortreffelijk, aangezien hij met 8’59 maar liefst 12 seconden beter deed dan de verrassend sterke John Heymans van opnieuw DCLA. Heymans is nog belofte en maakt dus kans op het EK veldlopen. Pieter Claus finishte met EA, vorig jaar nog goed voor de tweede stek, pas op de 29ste positie. Claus kon echter tevreden terugblikken op zijn race, aangezien hij de derde tijd neerzette. Benoit Goethals knalde even snel over het parcours als Claus. Mattijs Casteele toonde zich ook met zijn broederlijk team van KKS. Casteele noteerde 9’20, vijf seconden trager dan de nummers drie en vier.

Soufiane Bouchikhi – Foto: Peter Wagemans

Robin Hendrix kon relatief ontspannen lopen, aangezien zijn ploegmaats hem een mooie bonus hadden bezorgd. Toch snelde Hendrix naar 12’41 op zijn 4.300m. Amper één atleet stoof sneller door het zand. Soufiane Bouchikhi werd met RFCL derde in de totaalstand, maar won dus het prestigeduel om de snelste tijd. Zijn broer Lahsene was de enige loper naast de hierboven genoemde heren die onder 13 minuten dook. Een naam die we de komende weken nog zullen horen dus. Dorian Boulvin en Michael Somers vervolledigden de individuele top vijf met respectievelijk 13’03 en 13’06. Beloften Clément Deflandre en Guillaume Grimard, die de jonge leeuwen van DCLA naar de tweede plaats loodste, deden het ook goed met 13’10 en 13’11. Beide heren zijn net zoals Boulvin beloften, wat het beste doet verhopen met het oog op het EK veldlopen.

Muls en Triest komen verrassend sterk voor de dag

Vanessa Scaunet – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen was Vanessa Scaunet van CABW oppermachtig als startloopster. Na een pittige kilometer had Scaunet een voorsprong opgebouwd van maar liefst negen seconden op haar eerste achtervolger, Hanne Van Loock van DCLA. Kaat Vermeulen van ACHL gaf in het spoor van Van Loock de stok door. Veerle Dejaeghere zorgde voor één van de prestaties van de dag door haar teamgenote bij AVR, Evy Pieters, als vierde te lanceren.

Imana Truyers kende geen al te beste dag in Berlare, enigszins logisch ook aangezien ze een zware contractuur opliep tijdens de Adecco Brussels Ekiden. Truyers gaf op 1500m 22 seconden toe op de snelste dames, namelijk 800m-specialiste Camille Muls van RESC en de Nederlandse Karin Nieuwenhuijsen van VITA. Nieuwenhuijsen bracht zo Hanne Verbruggen in stelling om het af te maken. Hanne Pardaens was de derde performer op de 1500m, maar moest wel acht seconden toegeven op de tijden van het topduo.

De kopgroep tijdens de 1500m met centraal Imana Truyers en Camille Muls – Foto: Peter Wagemans

De top twee werd gerespecteerd voorin, aangezien Verbruggen met 9’24 de snelste 2800m neerzette en Stephanie Barnes zeven seconden moest prijsgeven op onze landgenote. Hanna Vandenbussche werd met AVR wel derde, maar zette zelf slechts de tiende tijd neer. Juniore Febe Triest kwam sterk voor de dag en zette de zesde tijd neer van alle alle slotloopsters. Op die manier finishte het team van EA op een vierde stek. Eline Dalemans werd met AVLO pas 14de, maar liep wel naar de derde prestatie van alle finishers. Jenna Wyns en Nina Lauwaert gaven respectievelijk 12 en 15 seconden toe op Verbruggen om de vierde en vijfde tijd te noteren.

De volledige uitslagen kan u hier raadplegen.