De Flanders Cup in Lokeren kon rekenen op een superster met Nafi Thiam aan de start. Thiam ontgoochelde niet en zette met 13″58 een mooie opener neer op de hoge horden. Scholiere Nina Van Pelt en juniore Yorunn Ligneel fleurden de Flanders Cup op met respectievelijk een EK- en WK-limiet.

Alle ogen waren in Lokeren gericht op de terugkeer van Nafi Thiam. De tweevoudige olympische kampioene gaf recent nog toe getwijfeld te hebben over haar zomerseizoen door aanhoudende rugklachten. Op de eerste Flanders Cup van het seizoen leek die rug haar geen parten te spelen. Thiam klokte na 100m horden af in 13″58, een tiende sneller dan haar opener vorig jaar.

Ondanks die degelijke tijd was de teneur bij Thiam na afloop eerder negatief. “Ik voelde me nooit echt goed. Mijn start was niet echt goed en op de laatste twee horden was ik mijn ritme kwijt. In verhouding tot dat gevoel valt de chrono op zich nog mee. Op de horden voel ik mijn rug niet echt, maar dat is een ander verhaal op de sprintnummers”, aldus Thiam na afloop.

Veel hoogtepunten waren er verder niet in Lokeren. Yorunn Ligneel wipte in het hoogspringen over 1m81 en mag zich daardoor opmaken voor het WK voor junioren in het Colombiaanse Cali. Belgische kampioene Zita Goossens moest het stellen met een sprong van 1m75. Ook Nina Van Pelt verzekerde zich van een ticket naar een internationaal kampioenschap. De scholiere liep naar een tijd van 2’07″57 en heeft op die manier startrecht voor het EK voor atleten onder 18 jaar.

Belgian Cheetah Imke Vervaet deed het niet onaardig tijdens haar eerste baanronde van het seizoen. Met 53″15 kon ze niet ontevreden zijn, al hoopte de snelste advocate van het land stiekem op een duik onder 53 seconden. Op de 400m horden liep Nina Hespel naar een degelijke 58″23. Dylan Borlée moest op de 200m alleen de Jamaicaan Michael Bentley voor zich dulden. Borlée klokte af na 21″29, op 22 honderdsten van de zege.

De 800m werd een kolfje naar de hand van de Ethiopische junior Ermiyas Girma in een vlijmscherpe 1’44″36. Djoao Lobles was de eerste atleet van de Lage Landen in die razendsnelle dubbele baanronde. Met 1’45″66 verzekerde de Nederlander zich van het EK in München. De eerste landgenoot was Pieter Claus met een mooie 1’47″47. Philip Milanov diende Matthias Quintelier een zeldzame nederlaag toe in het kogelstoten op Belgische bodem. Milanov was goed voor 18m45, Quintelier raakte niet verder dan 17m83. In het discuswerpen vond Milanov zijn draai niet volledig. Met 62m83 was hij dan ook niet geheel tevreden.