In Lokeren vond dit weekend de vierde manche van de Flanders Cup plaats. Twee weken voor het Belgisch kampioenschap wilden nog enkele toppers hun vorm testen. Onder een stralend zonnetje zorgde de wind niet echt voor een gunstig resultaat. Philip Milanov en Elien Vekemans tekenden voor de hoogtepunten van de dag.

Peter Genyn mocht in het voorprogramma van de Grote Prijs Stad Lokeren reeds in actie komen. Op de 100m voor wheelers kon de wereldrecordhouder niet onder de twintig seconden blijven. Toch was zijn 20″13 zeker geen slechte chrono. De 200m liet de Belgische paralympiër voor wat het was. Op de 100m horden toonde Sarah Missinne zich veruit de beste met een tijd van 13″40.

Arnout Matthijs, Kobe Vleminckx en Victor Hofmans – Foto: Peter Wagemans

Op naar het hoofdprogramma dan. Kobe Vleminckx kroonde zich tot winnaar op de 100m en verbeterde zijn persoonlijk record met één honderdste tot 10″57. De 400m bij de mannen werd gewonnen door de Amerikaan Andrew Page in 47″48. Dylan Owusu moest vrede nemen met de tweede plaats en een tijd van 48″00. Hij kon zich op de horden nog niet plaatsen voor het EK in Berlijn, maar heeft er wel een goed oog op. “Ik ben niet geslaagd in mijn doel vandaag (47″50, red.), maar dat was mede door de wind niet mogelijk. Het vertrouwen zit nog steeds snor. Ik ga rustig blijven en wil mezelf zeker niet teveel druk opleggen. Volgende week loop ik nog de Brussels Grand Prix en daarna is het BK aan de beurt.” De atleet van RCG liep vorig jaar een persoonlijk record van 50″94, voor Berlijn volstaat 50″70.

Diezelfde wind zorgde op de 800m voor een moeilijk wedstrijdverloop. Aaron Botterman kon wel het nodige vertrouwen tanken door aan het langste eind te trekken. De armen gingen bij de Vliegende Gentenaar eerder naar beneden in plaats van naar boven. “Ik had gehoopt om hier toch de EK-limiet te lopen. Ondanks de omstandigheden heb ik er met 1’49″84 nog het beste van gemaakt. Ik geloof wel dat de gevraagde tijd van 1’46″70 erin zit, alleen heb ik nu een kans minder om die tijd te lopen.” Pieter Claus viel met zijn 1’50″12 net buiten het podium.

De finish van de 800m met uiterst rechts Botterman – Foto: Peter Wagemans

De hoogtepunten van de dag vielen te beleven in de kampnummers. Geen seizoensbeste voor Philip Milanov in het discuswerpen. Zijn beste notering van 65m60 mocht er wel zijn. Het kogelstoten was wel een schot in de roos voor de Bruggeling. In zijn laatste poging liet hij 18m63 optekenen, een persoonlijk record van 23cm. Het polsstokspringen was een onewomanshow van Elien Vekemans. De scholiere maakte afgelopen winter al furore door een nieuw Belgisch indoorrecord neer te zetten. In Lokeren deed ze nog een stuk straffer. Ze verbeterde haar persoonlijk record met maar liefst 15cm naar 4m20. Goed voor een nieuw BR met maar liefst 14cm, een evenaring van het BR bij de junioren, de beste wereldjaarprestatie bij de scholieren én de WK-limiet bij de junioren. Al opteert Vekemans voor het EK in haar eigen categorie. Van een deelname aan dat EK voor scholieren was ze al zeker. De combinatie EK-WK is niet aan de orde, want beide kampioenschappen volgen te dicht na elkaar.

In de afsluitende 3000m bij de vrouwen toonde Lisa Rooms zich de perfecte haas. Ze rolde de rode loper uit voor de Nederlandse Diane Van Es die won in 9’23″02. Imana Truyers kreeg het na ongeveer driekwart wedstrijd knap lastig en moest de Nederlandse en Rooms laten gaan. Dankzij een betere laatste ronde kon ze de tweede plaats in de wacht slepen.

Imana Truyers – Foto: Peter Wagemans

Alle uitslagen kan u hier terugvinden.