De 43e editie van de AG Memorial Van Damme pakt nu al uit met de grote Belgische sterren op de affiche. Meeting director Cédric Vanbranteghem bevestigde de komst van Nafi Thiam, de broers Borlée en Jonathan Sacoor. Bovendien komt er opnieuw een Urban Pole Vault, dit jaar in Brussel. De Diamond League finale in het kogelstoten bij de mannen wordt eveneens een wedstrijd in de stad Brussel.

De Belgische toppers Nafi Thiam, de broers Borlée en Jonathan Sacoor sieren de affiche voor de 43ste editie van de AG Memorial Van Damme, die opnieuw dienst doet als één van de twee finales van de Diamond League. Op 6 september zakt de absolute wereldtop af naar het Koning Boudewijnstadion om er te strijden om de diamanten, inclusief dito prijzengeld.

Tornados en Cheetahs krijgen wedstrijden op hun maat

Jonathan Sacoor in omhelzing met Kevin Borlée – Foto: Golazo

De broers Borlée en Jonathan Sacoor prijken op de affiche, maar slechts één van hen zal aan de hand van een wildcard kunnen deelnemen aan de Diamond League-finale. De andere leden van de Belgian Tornados hoeven niet te treuren, aangezien er een extra baanronde wordt opgebouwd rond het aflossingsteam. Hetzelfde geldt voor de Belgian Cheetahs, die van de Memorial een laatste test kunnen maken met het oog op het WK in Doha. Er is ook een 400 meter horden bij de vrouwen toegevoegd aan het programma.

Thiam naar alle waarschijnlijkheid in het hoogspringen 

Nafi Thiam – Foto: Golazo

Nafi Thiam zal normaal gezien het hoogspringen voor haar rekening nemen dankzij een wildcard. Heeft de regerende Europese, olympische -en wereldkampioene meer nood aan een verspringcompetitie, dan behoort dat tot de mogelijkheden. Zaterdag waagt Thiam zich aan haar eerste zevenkamp sinds haar Europese titel. Op de Décastar in het Franse Talence wil de nog altijd maar 24-jarige atlete zich bewijzen met het oog op het WK in Doha.

Nog geen grote namen bevestigd

Op grote buitenlandse namen is het voorlopig wachten. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is gewoonweg het feit dat de Diamond League nog maar halfweg zit en dat nog een resem atleten een ticket naar de finale moet behalen. Het late WK in Doha speelt eveneens mee, al gelooft meeting director Cédric Van Branteghem volop in de Memorial als tussenstop richting Qatar. “Ik denk niet dat er veel atleten de finale van de Diamond League links zullen laten liggen puur voor het WK. De prijzenpot in Zürich en bij ons is daarvoor te groot.”

Urban Memorial Series

Renaud Lavillenie op de Urban Memorial in Antwerpen vorig jaar – Foto: Golazo

De Urban Memorial Van Damme trekt in 2019 opnieuw naar de Brusselse Vismarkt, waar in 2017 al de 100m werd gelopen over het water. Op 16 augustus staat er een inventieve polsstokcompetitie op de planning met mixed teams die tegen elkaar strijden. Belgische toppers Arnaud Art, Ben Broeders en Fanny Smets bevestigden hun komst al.

Vorig jaar mochten de vrouwen in het kogelstoten hun finale van de Diamond League op de Grote Markt afwerken. Op donderdagavond 5 september trekken hun mannelijke collega’s naar het vernieuwde De Brouckèreplein in hartje Brussel voor een spannende strijd om de diamant.

Girl empowerment

Vanaf dit jaar staat de AG Memorial Van Damme in het teken van empowerment van meisjes en vrouwen dankzij sport. Daarvoor gaan de Memorial en Plan International België een uitgebreide samenwerking aan. Belgian Cheetahs Cynthia BolingoHanne Claes en Camille Laus zijn vertegenwoordigsters van het project. “De AG Memorial Van Damme gelooft sterk in gendergelijkheid en in de kracht van sport om dat uit te dragen en om het leven van meisjes en vrouwen beter te maken. We zitten daar helemaal op dezelfde lijn als Plan International België en zijn fier om ook te kunnen bijdragen aan het sportprograma voor meisjes in Senegal. De link tussen Plan en de 400m-loopsters maakt het plaatje nog completer”, aldus Van Branteghem.

“Als kinderrechtenorganisatie streven we naar een wereld die rechtvaardig en veilig is voor alle kinderen. Dat begint met gelijke rechten én kansen. In de Memorial zien we dan ook de ideale partner. Sportevenementen brengen duizenden mensen op de been en beschikken daardoor over de mogelijkheid om sociale impact te creëren op vlak van gelijkheid en non-discriminatie”, vertelt Jochem Roels van Plan International België.

Wie alvast in de stemming wil komen, klikt zeker hier door. De Memorial Van Damme Stories is een achtdelige miniserie, waarin de geschiedenis en mooiste momenten van de meeting naar voren worden gebracht.