Caster Semenya heeft opnieuw haar licht laten schijnen in de zaak rond de nieuwe regel voor hyperandrogene atleten. Ze vecht die regel van de IAAF reeds aan in het Internationaal Sporttribunaal (TAS), maar dat is naar eigen zeggen ‘voor alle meisjes die zich in dezelfde situatie bevinden’.

De Zuid-Afrikaanse 800m-loopster Caster Semenya heeft op een bijeenkomst in Sandton vrijuit gesproken over de IAAF-regel die stelt dat hyperandrogene atleten medicatie moeten nemen om hun testerongehalte te verlagen. Ze vecht die regel al aan bij het Internationaal Sporttribunaal. Normaal ging het besluit van de IAAF vandaag reeds gelden, maar door de zaak werd dit uitgesteld.

“Ik heb alles bereikt wat ik wou in mijn leven”, vertelde de tweevoudig olympische en drievoudig wereldkampioene op de 800m. “Het zal de volgende generatie doden als ik deze actie niet zou ondernemen. Genoeg is genoeg, ik denk aan de meisjes die in dezelfde situatie als mij zitten. Dat ik naar het TAS trek is gedeeltelijk om ze te irriteren, iemand moet actie ondernemen. Ik wil laten zien dat de nieuwe regels geen zin hebben. Eens je vrouwen begint te classificeren is dat een probleem.

Eind maart 2019 wordt de uitspraak van het TAS verwacht. Indien ze de regel toch geldig verklaren, krijgen hyperandrogene atleten zes maanden de tijd om hun testeronwaarden te verlagen.