Eliud Kipchoge heeft voor de vierde keer het zegegebaar mogen maken tijdens de London Marathon. De 34-jarige Keniaan was opnieuw de sterkste na een geweldige race waarin maar liefst twee concurrenten tot en met kilometer 35 in het spoor van de wereldrecordhouder bleven. Kipchoge zou het uiteindelijk halen in 2u02:37, de tweede prestatie aller tijden na zijn WR dat hij in september in Berlijn neerzette. Mo Farah kon niet overtuigen en finishte als vijfde in 2u05:39. Bij de vrouwen haalde de relatieve youngster Brigid Kosgei het.

In de eerste wedstrijdhelft ging het hard. De grote koprgroep hield gelijke tred met het WR-schema, maar rond halfweg werd duidelijk dat een verbetering van de fenomenale 2u01:39 niet aan de orde was. Het parcoursrecord in Londen (2u03:05) stond echter op losse schroeven. Zeker toen Eliud Kipchoge zelf de touwtjes in handen nam met nog een kleine 15 kilometer voor de boeg.

Aan Mosinet Geremew en Mule Wasihun had hij wel twee héél taaie klanten. Beide heren konden tot voorbij kilometer 35 volgen. Vervolgens vond Kipchoge het welletjes geweest. In de slotkilometers sprak hij zijn turbo nogmaals aan. De klok aan de finish zei genoeg: 2u02:37. De snelste tijd ooit in Londen én zijn vierde overwinning op evenveel deelnames. De Ethiopiërs Geremew en Wasihun maakten er een heus marathonfeest van. Geremew finishte na 2u02:55 en is nu de tweede performer aller tijden, aangezien hij beter deed dan het voormalige WR van Dennis Kimetto. De 2u03:16 van zijn landgenoot Wasihun is ook een fenomenale chrono, waardoor hij de zevende performer ooit wordt op de afstand.

https://twitter.com/LondonMarathon/status/1122462599285633029

Het verwachte duel tussen Kipchoge en de Brit Mo Farah was niet aan de orde. Farah moest iets na halfweg afhaken in de kopgroep en zou lang uitzicht hebben op een topchrono en een verbetering van zijn eigen Europees record. In de slotkilometers kwam de man met de hamer echter stevig langs. Sir Mo moest vrede nemen met de vijfde plaats in een tijd van 2u05:39.

Kosgei aan het feest dankzij negatieve split

De race bij de vrouwen kende een eerder apart verloop. Zo liep de 42-jarige Sinead Diver tot voorbij halfweg aan de leiding. Diver zou uiteindelijk pas rond kilometer 25 gegrepen worden door de Oost-Afrikaanse atletes, die zich duidelijk afzijdig hielden in de eerste wedstrijdhelft. Toen was al duidelijk dat Mary Keitany niet voor de vierde keer zou winnen in Londen. De 37-jarige atlete moest bij de eerste versnelling meteen afhaken. Het zou een strijd worden tussen Vivian Cheruiyot en Brigid Kosgei, de nummers één en twee van vorig jaar. Kosgei kon Cheruiyot in eerste instantie afschudden, maar Cheruiyot wist terug te keren. In de laatste vijf kilometer kon Kosgei echter opnieuw een bres slaan. Cheruiyot moest duidelijk gas terugnemen.

De chrono van Kosgei was met 2u18:20 erg impressionant, zeker gezien het trage eerste deel. Haar tweede halve marathon legde ze af in 1u06:42, wat geen enkele vrouw haar ooit voor deed. Met haar 25 lentes is Kosgei de jongste winnares ooit in Londen. Cheruiyot moest vrede nemen met de tweede stek in 2u20:41. Roza Dereje mocht het podium vervolledigen met 2u20:51.

https://twitter.com/LondonMarathon/status/1122451606274965504