Bashir Abdi heeft voor één van de strafste Belgische prestaties getekend van 2019. De 30-jarige Gentenaar waagde zich in Londen pas aan zijn tweede marathon ooit, maar liep een geniale koers. Halfweg passeerde Abdi na 1u03:20. Hij zou op geen enkel moment verzwakken. Met 2u07:03 doet hij 17 seconden beter dan Vincent Rousseau in 1995. Thomas De Bock dook voor het eerst onder 2u15.

Bashir Abdi kwam naar Londen om zich te verzekeren van de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor was minstens 2u12:10 nodig, een haalbare kaart voor de Gentenaar die vorig jaar debuteerde met 2u10:46. Vooraf wou hij geen al te grote uitspraken doen, mede door het feit dat hij in zijn laatste twee weken in Ethiopië last kreeg van zijn maag door een bacterie. Toch ging de 30-jarige atleet vlot van start. Zijn eerste vijf kilometer haspelde hij af in 14’47. Onze landgenoot kon onder meer rekenen op het gezelschap van de sterke Brit Callum Hawkins en enkele tempomakers. Na tien kilometer was onze landgenoot met 29’49 duidelijk gelanceerd voor een topprestatie.

Halfweg kwam Abdi door na 1u03:20, perfect op BR-schema dus. Daarna trok hij alleen op padbinnensloop. Rond kilometer 30 werd duidelijk dat het BR echt wel aan de orde was. Vincent Rousseau zat waarschijnlijk al op het puntje van zijn stoel/zetel. Ondanks zware maagklachten beet Abdi door. Na het passeren van kilometer 40 was het bijna zeker: de atleet zou in zijn tweede marathon meteen de snelste Belgische tijd ooit lopen.

Met een zevende stek en een schitterende 2u07:03 hebben we naast Koen Naert nu een tweede Europese topper op de marathon te pakken. Na bijna 24 jaar verdwijnt de 2u07:20 van Vincent Rousseau van de tabellen.

PR voor De Bock, mindere dag voor Laerte

Thomas De Bock ging in Londen op zoek naar een verbetering van zijn PR (2u15:19). De Bock kon tot halfweg rekenen op gezelschap, maar moest echter zelf aan de bak toen het tempo zakte. De 27-jarige atleet had even zicht op een tijd onder 2u14, maar uiteindelijk zou hij met 2u14:45 wel een nieuw PR lopen. Na afloop gaf De Bock aan zeker nog sneller te kunnen. Dennis Laerte had geen superdag in Londen. Na tien kilometer voelde het al zwaar aan voor de 34-jarige atleet. Halfweg leek hij nog kans te maken op een evenaring of verbetering van zijn PR (2u16:29), maar in de slotkilometers was het verval groot. Hij finishte na 2u21:38.