Renée Eykens heeft zich zonet bijzonder knap naar de vierde plaats geknokt in de finale van de 800 meter op het EK indoor in Glasgow. Op haar eerste EK indoor ooit klokte Eykens 2’03”32 in een heel tactische wedstrijd. Slechts 8 honderdsten scheiden haar van het podium, want hiervoor was 2’03″24 nodig.

Na twee beresterke prestaties in de reeksen en de halve finale was het duidelijk dat Renée Eykens in hele goede doen verkeerde. Eykens, die zichzelf al verbaasd had door in die finale te staan, had dan ook niets te verliezen. Vanuit baan drie startte ze opnieuw heel snel waardoor ze meteen goed mee voorin zat. Het werd even afwachten wie het initiatief zou nemen, maar uiteindelijk was het de Britse Shelayna Oskan-Clarke die het heft in handen nam. Eykens nestelde zich in haar spoor en volgde attent. Na één ronde dreigde onze landgenote even ingesloten te raken, maar Eykens bleef rustig aan de binnenkant en dook telkens in de open ruimtes wanneer deze zich voordeden. In de slotronde liep Eykens nog steeds in een kansrijke positie voor de medailles. Bij het aanvangen van de laatste rechte lijn snelde de Oskan-Clarke ervandoor om het goud veilig te stellen in een tijd van 2’02″58. Ook de Franse Renelle Lamote, die praktisch de hele wedstrijd aan de zijde van Eykens vertoefde, had nog wat punch over en kon een finale versnelling uit haar benen toveren die goed genoeg was om het zilver te pakken. Zij klokte 2’03″00. Eykens perste er alles uit, maar zag in de slotmeters nog de Oekraïense Olha Lyakhova voorbij haar snellen. De Oekraïense bengelde de hele wedstrijd praktisch aan de staart, maar kon nog een sterke eindsprint in de strijd gooien waarmee ze Eykens heel nipt naar de vierde plek verwees. Eykens klokte zo uiteindelijk 2’03″32.

Na Europees goud bij zowel de junioren als de beloften, wordt het nét niet een derde medaille op een Europees kampioenschap voor Eykens. De Antwerpse had vandaag echter niets te verliezen, maar zal de komende dagen wellicht nog wel eens vloeken als ze ziet hoe dicht ze bij dat brons zat. Tactische fouten maakte ze absoluut niet waardoor de nog steeds maar 22-jarige atlete zichzelf niets kan verwijten. De Antwerpse kan terugblikken op een heel sterk Europees kampioenschap.