Maar liefst zeven Belgen trekken vandaag de grens over om in het Noord-Franse Liévin aan de start te komen van wat op papier dé indoormeeting van het jaar moet worden. Eline Berings, Renée Eykens, Elise Vanderelst en Daniel Segers maken kans op EK-limieten. Michael Obasuyi, Anne Zagré en Eliott Crestan zijn al zeker van het EK indoor en hopen zich vooral te tonen in bijzonder sterk gezelschap. Daarnaast is het onder meer uitkijken naar de clash tussen Renaud Lavillenie en Mondo Duplantis in het polsstokspringen én de terugkeer van de broers Filip en Jakob Ingebrigtsen op de 1500m. 

De World Indoor Tour strijkt vanavond neer in het Franse Liévin én dat is goed nieuws voor onze landgenoten met EK-ambities. Eline Berings moet in tegenstelling tot Anne Zagré nog jagen op de gevraagde 8″10 om naar het EK indoor in Torun te mogen. Het seizoensbeste van Berings bedraagt voorlopig 8″19. Zagré was afgelopen vrijdag in Berlijn goed voor 8″05 en heeft daardoor haar EK-ticket al op zak. Ook Michael Obasuyi verzekerde zich in Berlijn van het EK en wil maar wat graag op zoek naar een PR in het gezelschap van de Amerikaanse wereldkampioen op de 110m horden Grant Holloway. Holloway was tijdens zijn seizoensopener goed voor een evenaring van het Amerikaans record van 7″35 en heeft zijn zinnen gezet op het WR van Colin Jackson (7″30).

Op de 800m verschijnt kersvers Belgisch recordhouder Eliott Crestan aan de start. Crestan zag vorig jaar in Liévin een goede prestatie door de neus geboord door een valpartij in de slotronde en is dus uit op revanche. Onze landgenoot mag onder meer concurrentie verwachten van grote kanonnen zoals Amel Tuka, Collins Kipruto en dé sterke man van het moment Elliot Giles. Bij de vrouwen is Renée Eykens op zoek naar 2’03″22 om zich te verzekeren van het EK. Afgelopen zaterdag leek Eykens tot de slotronde kans te maken op die limiet, maar daarin kon de atlete geen vuist maken. Al was haar 2’04″43 geen onaardige seizoensopener. Voorin lijkt het een Brits onderonsje te worden tussen Jemma Reekie en juniorensensatie Keely Hodgkinson.

Renée Eykens – Foto: Golazo

Elise Vanderelst zou in principe haar seizoen afgelopen zondag openen in Dortmund, maar kreeg last minute een startbewijs voor de 1500m in Liévin. Voor het EK in Torun heeft de vice-Europese kampioene genoeg aan 4’11″83. Al lijdt het geen twijfel dat de atlete ook het BR van Lindsey De Grande (4’09″18) voor ogen heeft. Dat het snel zal gaan in haar wedstrijd lijkt vast te staan met de Britse Laura Muir en Ethiopische Gudaf Tsegay aan de start. Bij de mannen wordt het uitkijken naar het duel tussen de broers Jakob en Filip Ingebritsen en de wereldrecordhouder in zaal Samuel Tefera. Ook de 3.000m belooft vuurwerk op te leveren. Sifan Hassan neemt het op tegen wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple Beatrice Chepkoech. Bij de mannen moeten Selemon Barega en Getnewet Wale het spektakel verzorgen. Onze nooderburen Maureen Koster en Mike Foppen doen tijdens die wedstrijden een gooi naar de EK-limiet.

Daniel Segers is misschien wel de meest onverwachte naam op de deelnemerslijst van het verspringen. De voormalige meerkamper was vorige zomer goed voor 7m89 en heeft zich intussen volledig toegespitst op het werk in de zandbak. De 20-jarige atleet komt voor het eerst in actie tegen grote namen zoals Juan Miguel Echevarria en Militiadis Tentoglou. Voor het EK wordt 8m05 gevraagd. Wereldrecordhouder Hugues Zango maakt zijn opwachting in het hinkstapspringen. Renaud Lavillenie en Armand ‘Mondo’ Duplantis kruisen opnieuw de degens in het polsstokspringen. Duplantis wipte afgelopen zaterdag over 6m03, één centimeter hoger dan de 6m02 van Lavillenie. Vorig jaar miste Duplantis op een haar na het WR in Liévin, dus wie weet wat er vanavond uit de bus komt.

De World Indoor Tour in Liévin is live te volgen via deze link.

Mondo Duplantis vorig jaar in Lievin – Foto: Maxime Delobel