Na Hanne Maudens is het nu de beurt aan Thomas Van der Plaetsen voor een stevig rondje meerkampen in de Emirates Arena van Glasgow. De Oost-Vlaming gaat op zoek naar zijn eerste medaille op een EK indoor. Volg alles hier op de voet via onze live-updates. Voor een scoreprojectie kan u onderaan het artikel terecht.

23u40: Een reactie van Thomas na dag één? Die bekijkt u hier.

22u20: De eerste dag van de zevenkamp zit erop. Thomas Van der Plaetsen kende in het hoogspringen zijn beste moment van de dag, al had hij ook daar gehoopt op meer dan de 2m10 die er uiteindelijk uitkwam. In het hoogspringen leverde die 2m10 de tweede plaats, op in het klassement schuift hij op naar de negende plaats. Zijn achterstand op schema PB bedraagt nu 153 punten. De Brit Tim Duckworth staat aan de leiding.

21u50: Van de Plaetsen maakt een eerste misser op 2m04 in het laatste onderdeel van de dag, het hoogspringen. Bij de tweede beurt lukt het wel, en nadien klaart hij 2m07 bij de eerste poging. Op dit elan moet hij nog even proberen door te gaan.

19u40: Met 13m66 en 13m36 gaat VDP bij zijn resterende beurten achteruit in plaats van vooruit. Dit is geen goed nieuws. De achterstand op schema PB bedraagt ondertussen 134 punten. En er is dubbel slecht nieuws, want zes van zijn concurrenten stoten een persoonlijk record, waardoor de Oost-Vlaming het kogelstoten afsluit op een elfde plaats. Ook in het klassement is hij nu elfde. De Noor Martin Roe staat verrassend aan de leiding.

19u10: Thomas Van der Plaetsen is aan zijn avondsessie begonnen. Zijn eerste beurt in het kogelstoten is degelijk, maar niet super: 13m76. Zijn persoonlijk record staat op 14m32. Het moet absoluut nog verder in de volgende twee pogingen.

13u55: Er wordt niet geweldig ver gesprongen en Van der Plaetsen kan dat tij niet keren. De atleet van AC Deinze vraagt de steun van het publiek, maar moet het stellen met de minste sprong van de drie: 7m42. Met een beste jump van 7m57 moet hij opnieuw een pakketje van 25 punten inleveren op zijn recordschema. Om 19u Belgische tijd volgt het kogelstoten, om 20u50 wacht met het hoogspringen een beslissende proef met het oog op de medaillestrijd. In het voorlopig klassement kampeert Van der Plaetsen op de tiende plek met 1.714 punten, de Brit Duckworth leidt het pak met 1.943 punten.

13u30: Ondanks die opgezwollen voet begint Thomas Van der Plaetsen uitstekend aan het verspringen: 7m57. Alleen de Brit Tim Duckworth doet bij de eerste beurt nog beter. De tweede poging is iets minder voor onze landgenoot: 7m45. Nog één kans om beter te doen.

12u50: Coach Michael Van der Plaetsen bij opwarming verspringen: “Een zevenkamp is zo kort dat je geen punten mag laten liggen. In de 60 meter is dat bij Thomas wel gebeurd, zijn start heeft hij daar volledig gemist. In de banen rond hem werd bewogen net voor het startschot en hij ging daarin mee. Thomas blijft voor mij de titelfavoriet, hopelijk speelt zijn voet niet te veel op want die is de laatste week stevig opgezwollen door een los stukje botweefsel.”

11u30: Voor een tussentijdse balans is het eigenlijk nog een beetje vroeg, maar Thomas heeft wel een achterstand van 75 punten op schema PB. Hij bezet de twaalfde plaats. Tijd voor een inhaalmanoeuvre! Er is nog tijd. De Est Robert Saluri gaat aan de leiding.

11u10: Thomas Van der Plaetsen is aan zijn zevenkamp begonnen. Hij kon tijdens de 60 meter nooit het juiste ritme vinden en holde achter de feiten en de tegenstand aan. Een tegenvallende 7″35 was zijn deel.