Door een knieblessure kon Soufiane Bouchikhi zijn winterseizoen pas afgelopen zondag tijdens de halve finales van de Franse veldloopkampioenschappen openen. Maar hij won meteen. Zondag start hij met dezelfde ambitie op het BK in Brussel.

In nog geen enkele CrossCup verscheen Soufiane Bouchikhi, vorig jaar nog eindwinnaar van het regelmatigheidscriterium, dit jaar aan de start. Maar toen hij in januari het serieuze trainingswerk weer kon oppikken, gaf hij wel meteen aan nog altijd te hopen op deelname aan het BK in het park van Laken. En dat is gelukt, Bouchikhi verschijnt aan de start. En niet zonder ambitie. Vorig jaar leed hij nog een verrassende nederlaag tegen Isaac Kimeli, dit jaar wil hij de titelverdediger alsook mede-favoriet Lander Tijtgat voorblijven.

“Natuurlijk start ik om te winnen. Anders zou ik niet meedoen”, zegt Bouchikhi. Zonder veel wedstrijden in de benen optornen tegen Kimeli en een Tijtgat in bloedvorm is niet evident, maar de pupil van Luk Verlaenen heeft er een uitstekende trainingsstage in Kenia opzitten. Vandaar zijn zelfvertrouwen. “De laatste weken daar waren super. Ik mag niet klagen. Met het oog op een 10.000 meter die ik in de VS ga lopen, heb ik daar vooral aan de basis gewerkt. De hele planning is wat opgeschoven.”

Vorig seizoen, toen Bouchikhi nagenoeg een hele winter dominant was, koos hij er steeds voor om van in het begin een gekkentempo op te leggen. Of hij op het BK dezelfde tactiek toepast, zullen we zondag pas weten. “Dat zou ik geheim willen houden. Eén ding is zeker: de toeschouwers gaan ervan genieten zondag”, blijft het enigzins cryptisch.

Na zijn zege in Frankrijk vorige week, is duidelijk dat Bouchikhi in vorm is. Maar zelf had hij die wedstrijd niet nodig om te weten dat de benen in orde zijn. “Vertrouwen had ik de laatste weken in Kenia al genoeg gekregen aan de hand van enkele trainingen. De wedstrijd was meer een bevestiging. Om heel eerlijk te zijn ben ik zelfs 100 procent zeker dat ik ga winnen. Als ik dat niet was, zou ik niet aan de start zijn gekomen.” Straffe taal.

Ter vergelijking: onze lezers geven Bouchikhi zondag 21 procent kans. U kan onze poll hier nog altijd beïnvloeden.