Zondag trekken de beste Belgische veldlopers naar het Park van Laken om er de laatste manche van de AA Drink CrossCup, dat ook dit jaar als BK veldlopen geldt, te betwisten. De weergoden zijn de atleten alvast gunstig gezind, want het belooft een zonnige en warme AA Drink Brussels CrossCup te worden. Nina Lauwaert is de favoriete bij de vrouwen. Titelverdediger Isaac Kimeli en Lander Tijtgat zijn op papier de favorieten bij de mannen.

Nina Lauwaert kan zondag twee vliegen in één klap slaan. De 30-jarige atlete kan zowel haar eerste Belgische kampioenentrui in het veld behalen als de eindwinst in de AA Drink CrossCup veiligstellen. Haar grootste concurrente wordt naar alle waarschijnlijkheid Sofie Van Accom. Van Accom, voorlopig nog de leidster in het klassement aangezien Lauwaert niet aan de start kwam in Mol, is de enige die op de vorige wedstrijd in Rotselaar aanstalten maakte om Lauwaert te volgen. In de strijd om de derde podiumplaats lijkt het tussen Hanna Vandenbussche, Hanne Verbruggen en Stéphanie Barnes te gaan. Al komt Barnes door haar Britse nationaliteit niet in aanmerking voor het Belgisch kampioenschap. Imana Truyers is er zondag niet bij. De titelverdedigster moet verstek geven door een aanslepend probleem aan de kuit.

“Op een Belgisch kampioenschap worden geen cadeaus uitgedeeld”, klinkt het bij topfavoriete Lauwaert. “Neem daar het selectieve parcours van zondag bij en je krijgt een stevige strijd. Het zal niet alleen een fysieke, maar ook een mentale slag worden.”

Bij de beloften is Mathilde Deswaef de favoriete. De korte cross bij de vrouwen wordt ook iets om naar uit te kijken, aangezien onder meer Elise Vanderelst, Lisa Rooms en Camille Muls hun opwachting maken. Ook hier krijgen we een nieuwe Belgische kampioene aangezien uittredend kampioene, Renée Eykens, zich verder voorbereidt op het EK indoor van volgende week.

Kan Lauwaert ongeslagen blijven in het CrossCup-klassement? – Foto: Golazo

Kan Kimeli revanche nemen na mindere dag in Rotselaar? 

Op de vorige manche in Rotselaar was Lander Tijtgat ongenaakbaar in de slotronde. De 35-jarige atleet is gebrand op een herhaling van zijn sterk nummer. Tijtgat gaf al in het begin van het veldloopseizoen aan dat hij aanstaande zondag wil schitteren. Al moet Tijtgat nog altijd opboksen tegen de vice-Europese kampioen in het veld, Isaac Kimeli. Jeroen D’hoedt etaleerde zijn stijgend vormpeil in Rotselaar. D’hoedt houdt van het parcours in Brussel en kan zomaar eens de lachende derde worden. Robin Hendrix komt ook aan de start, al wordt het een doorgedreven training voor de atleet van OEH. Hendrix focust immers op het EK indoor, dat volgende week plaatsvindt.

“Een vierde nationale veldlooptitel is geen doel op zich”, aldus Isaac Kimeli, de huidige leider in de AA Drink CrossCup. “Ik ben niet in de vorm die ik in december had, deels ook door het afwerken van andere trainingen. Midden maart begin ik aan de voorbereiding op de zomer, wat niet betekent dat ik me zondag zomaar gewonnen ga geven.”

Zondag betekent ook de terugkeer van Soufiane Bouchikhi naar de CrossCup. De eindlaureaat van vorig jaar moest tot nu toe alle manches laten schieten door een aanslepende knieblessure. De afgelopen weken vertoefde de atleet in Kenia om er een trainingsstage af te werken. De vraag is uiteraard in welke vorm hij verkeert, maar naar eigen zeggen is deze meer dan behoorlijk. Dorian Boulvin is haast zeker van de eindoverwinning bij de beloften, al zal Boulvin nogmaals de volle buit willen behalen. In de korte cross zal Valère Hustin zijn leidersplaats met hand en tand verdedigen. In de strijd om de Belgische titel zal het naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een duel worden met Dieter Kersten.