Zondag staat met het BK veldlopen de slotmanche van de AA Drink CrossCup 2018-2019 op de planning. De CrossCup brak de afgelopen maanden veel records. Voor het BK veldlopen kan organisator Jos Van Roy alvast opgetogen terugblikken. Hieronder laten we hem dan ook aan het woord.

Met gemiddeld 1700 deelnemers per manche mag er gesproken worden van een absoluut record. Zondag moet het orgelpunt worden van een topeditie van de AA Drink CrossCup. “De afgelopen manches merkten we dat er toch ongeveer tien procent meer voorinschrijvingen waren. Dat stemt ons uiteraard tevreden. Het parcours voor zondag ligt er zeer goed bij en de weersvoorspellingen laten het beste verhopen. Met de terugkeer van Soufiane Bouchikhi komen alle sterke Belgen bij de mannen aan de start, op uitzondering van Koen Naert en Bashir Abdi. Al is het logisch dat het BK niet in hun marathonvoorbereiding past. Bij de vrouwen ontbreekt Imana Truyers helaas. Dat is zonde, aangezien zij haar titel daardoor niet kan verdedigen”, aldus Van Roy.

Jeroen D’hoedt – Foto: Golazo

Nina Lauwaert is dé favoriete bij de vrouwen. Bij de mannen lijken Isaac Kimeli en Lander Tijtgat de twee namen om naar uit te kijken. “Ik denk niet dat Nina tegenstand zal dulden. Ze was de afgelopen weken en maanden telkens met overschot de sterkste, dus ik vermoed dat het zondag een gelijkaardig scenario wordt. Bij de mannen kijk ik erg hard uit naar het duel tussen Lander Tijtgat en Isaac Kimeli. De winst van Lander in Rotselaar was opmerkelijk, zeker aangezien het zijn eerste overwinning ooit in de CrossCup was én dat op 35-jarige leeftijd. Ik vermoed dat Isaac revanche zal willen nemen, maar beide heren moeten oppassen voor Jeroen D’hoedt, die in Brussel een voor hem ideaal parcours onder de voeten geschoven krijgt. Ook de terugkeer van Soufiane zal zijn impact hebben. Ik kan me niet voorstellen dat hij aan de start zou komen zonder over een bepaald vormpeil te beschikken, dus wie weet waartoe hij in staat is zondag”, voegt de organisator van de CrossCup toe.

De AA Drink CrossCup blijft een unicum in Europa, mede dankzij het hoge niveau van het Belgische afstandslopen. Ook het harde werk van het team rond de CrossCup maakt het circuit mogelijk. “We hebben opnieuw hard gewerkt afgelopen winter, maar we zijn absoluut beloond voor ons werk. Kijk maar naar het Belgische team op het EK veldlopen in Tilburg en het groeiende aantal deelnemers over alle wedstrijd heen. Ook de belangstelling in de pers is gegroeid. Het BK wordt live uitgezonden op twee zenders en heel wat regionale zenders tekenen ook present”, besluit Van Roy.

De senioren mannen op het EK veldlopen in Tilburg – Foto: Jeroen De Meyer