Zondag staat in het Park van Laken de slotmanche van de Structabo CrossCup gepland, tevens ook het BK veldlopen. Één week na het stormweer in ons land, waardoor de wedstrijd met één week werd uitgesteld, kunnen de beste veldlopers zichzelf onderscheiden op het loodzware parcours in Brussel. Maakt Hanne Verbruggen haar favorietenrol waar bij de vrouwen en wie wordt eindwinnaar bij de mannen?

De afsluiter van het veldloopseizoen staat in het teken van het duel tussen de twee titanen van het veld, Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli. Bouchikhi is de uittredende Belgische kampioen en was de beste landgenoot in de manche in Hannuit. Kimeli schreef de wedstrijden in Mol en Roeselare op zijn naam. Beide mannen hebben trainingsstages afgewerkt met het oog op het BK, waardoor het een strijd op het scherpst van de snee kan worden.

In het klassement is echter het die andere Bouchikhi, Lahsene, die over het grootste aantal punten beschikt. De jongere broer van titelverdediger Soufiane stak in Rotselaar zijn eerste zege op zak en is gebrand op een goede prestatie. Isaac Kimeli of Soufiane Bouchikhi moeten minstens voor de huidige leider finishen, anders zijn ze eraan voor de moeite. Lander Tijtgat finishte vorig jaar op het BK-podium en maakt zondag zijn terugkeer nadat hij een kruis moest maken over zijn winter door een stressfractuur. Tijtgat komt nooit aan de start indien hij niet in vorm is, waardoor hij een extra factor kan zijn in de titelstrijd.

Ook om de dichte ereplaatsen belooft het een stevige strijd te worden met Dieter Kersten, Dorian Boulvin en Steven Casteele. Michael Somers is niet van de partij, aangezien de atleet gisteren afreisde naar het Amerikaanse Flagstaff om er aan zijn voorbereidingen op het zomerseizoen te beginnen. Bij de beloften wordt het uitkijken naar het duel tussen Tim Van de Velde en Guillaume Grimard. Van de Velde was zowel in Hannuit als Rotselaar de betere van de twee. Het parcours in Brussel lag er vorige week al bijzonder zwaar bij en gezien de voorspelde sneeuw-en regenval zullen de modderduivels zondag aan zet zijn.

Verbruggen op weg naar eerste eindzege en Belgische titel?

Hanne Verbruggen – Foto: Golazo

Bij de vrouwen moet er al veel gebeuren wil Hanne Verbruggen zondag haar eerste eindzege in de Structabo CrossCup mislopen. Mathematisch heeft Verbruggen genoeg aan een elfde plaats als Sofie Van Accom de slotmanche wint. Die kans lijkt eerder klein, want Verbruggen was de beste in elke CrossCup-manche die ze liep. De strijd om de podiumplaatsen zal naar alle waarschijnlijkheid gaan tussen Van Accom en de regerende Belgische kampioene in het veld, Hanna Vandenbussche. Eline Dalemans en Lisa Rooms kunnen dat duo mogelijk van een podiumplaats houden, want het pittige parcours in Brussel leidt soms tot opvallende resultaten.

Korte cross kolfje naar de hand van Hendrix
Robin Hendrix was na zijn zege op de korte cross in Hannuit al zeker van de eindzege. Zondag verschijnt Hendrix aan de start om een gooi te doen naar zijn eerste Belgische titel in het veld bij de grote jongens. Ali Hamdi is de uittredende kampioen, maar zal over een stel wonderbenen moeten beschikken om ook maar in de buurt te komen van Hendrix, die het wel moet opnemen tegen zijn Franse trainingsmakker Hugo Hay. Hay loodste Hendrix op het BK in zaal nog naar een knappe tijd op 3.000m. Pieter-Jan Hannes was in het verleden meermaals goed voor Belgische titels op de korte cross en mag daardoor als gevaarlijke outsider bestempeld worden.

Ook voor Camille Muls was er een glansrol op dat BK indoor weggelegd  Muls knalde solo naar winst op de 800m. De atlete moet het wel opnemen tegen Vanessa Scaunet, een specialiste op de korte cross. Ook Jenna Wyns is niet kansloos op de korte afstand.

Robin Hendrix – Foto: Golazo