Ondanks zijn opgaves op het WK in 2017 en het EK in 2018 blijft Sport Vlaanderen het vertrouwen behouden in Thomas Van der Plaetsen. De tienkamper krijgt ook in 2019 een voltijds profcontract.

Een tienkamp kan je niet elk weekend doen. De meeste specialisten doen er maar twee per jaar, maar dan kan een blessure er al snel voor zorgen dat je hele seizoen in het water valt. Zo ook bij Van der Plaetsen de afgelopen twee jaar, nadat hij in 2016 nog Europees kampioen werd. Maar op basis van het niveau dat ‘VDP’ tussendoor liet zien, bijvoorbeeld in Götzis waar hij vorig jaar ondanks een voetblessure nog 8.007 punten scoorde, wist hij nu toch een nieuw profcontract te versieren.

“We hebben alle elementen uit zijn dossier samengelegd, en op basis daarvan besloten dat er voldoende materiaal was om Thomas een nieuw profcontract te geven”, geeft Sofie Debaere een woordje uitleg. Zij is de verantwoordelijke voor atletiek bij Sport Vlaanderen. “Zijn nieuw contract loopt tot eind december 2019”, voegt ze er nog aan toe. Verder werden er door de VAL geen nieuwe dossiers ingediend met het oog op eventuele contracten, dus moesten er ook geen andere lastige knopen worden doorgehakt.

Onze beste tienkamper kan dus zijn bestaan als profatleet verderzetten. Dat brengt het totaal van voltijdse profatleten in Vlaanderen op vier, met naast Van der Plaetsen ook Bashir Abdi, Isaac Kimeli en Eline Berings. Daar komen momenteel nog eens drie halftijdse profs bij: Philip Milanov, Ben Broeders en Renée Eykens.