Komende zondag verschijnen de beste veldlopers van Europa aan de start van het EK in het Ierse Fingal, op een boogscheut van hoofdstad Dublin. In Fingal wordt het ook uitkijken naar de Belgische delegatie. Isaac Kimeli, Michael Somers en het team op de mixed relay zijn in principe de speerpunten van het Belgische team. Op internationaal vlak moeten onder meer Nadia Battocletti, Yasemin Can, Jimmy Gressier en Jakob Ingebrigtsen het mooie weer maken. 

Zondagvoormiddag staat het EK veldlopen gepland in het Ierse Fingal, nabij de hoofdstad Dublin. België vaardigt 17 atleten en twee reserves af naar het EK. Daar kunnen vandaag nog twee namen aan toegevoegd worden, als European Athletics tenminste ingaat op het voorstel om Nina Lauwaert en Lisa Rooms op de valreep te laten starten. De junioren mannen mogen traditiegetrouw de spits afbijten. Na vier opeenvolgende zeges van ene Jakob Ingebrigtsen wordt het uitkijken naar zijn opvolger. De kans lijkt zo goed als onbestaande dat onze Belgische junioren zullen meestrijden voor het podium.

Mathis Lievens won de selectiewedstrijd in Roeselare en voert zo het juniorenkwartet aan. Hij krijgt het gezelschap van Wout Louagie en Kobe Van Rie, die net zoals Lievens hun internationaal debuut maken. Noah Konteh is de enige van het viertal met internationale ervaring. Konteh liep afgelopen zomer de finale van de 3.000m op het EK voor junioren. Zondag kan hij zichzelf bewijzen op 6.000m in het veld. Het doel van dat team moet zijn om mee te strijden voor een plaats bij de top zes. Op individueel vlak is het lastiger om concrete ambities uit te spreken. De strijd om de zege lijkt te gaan tussen drie Europese juniorenkampioenen op de piste met de Ier Nick Griggs, de Deen Joel Ibler Lilleso en de Spanjaard Pol OriachAnnelies Nijssen kon deze zomer zowel proeven van het EK, als het WK voor junioren. De vraag rijst wat de specialiste op de 800m waard is op internationaal niveau in het veld. Een plaats in de top 30 lijkt op papier binnen de mogelijkheden te liggen. De Noorse Ingeborg Ostgard is op papier de favoriete bij de atlete onder 20 jaar.

Kan Grimard zich alsnog bewijzen?

Guillaume Grimard – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de beloften treden alleen Belgische mannen in actie. Guillaume Grimard was twee jaar geleden in Lissabon goed voor een 21ste stek. Op basis van zijn PR’s is hij de betere van de vier beloften, maar dat bewees hij de afgelopen weken nog niet in het veld. Marco Vanderpoorten was de beste belofte in Roeselare en komt net zoals Arnaud Collard voor het eerst aan de start van een internationaal kampioenschap. Ward Leunckens is de vierde man van Roeselare. De atleet van LYRA werd in Lissabon 36ste bij de junioren en kende geen ideale voorbereiding nadat hij een spike in de voet kreeg in Roeselare met een weekje alternatieve trainingen tot gevolg. Net zoals het juniorenteam moeten de beloften een gooi doen naar een plaats bij de top zes.

Interessant om volgen wordt de naam van Ruben Querinjean, de Belgische kampioen op de korte cross die intussen voor Luxemburg uitkomt. Querinjean is de jongste van alle beloften in Dublin, maar zou zomaar kunnen meestrijden voor een top tien. Komt de Luxemburger in de buurt van namen zoals thuisloper Darragh McElhinney en de Spanjaard Eduardo Menacho, dan is er zelfs meer mogelijk dan een plaats bij de beste tien beloften. De Italiaanse Nadia Battocletti is na knalprestaties op de piste afgelopen zomer en twee Europese titels bij de junioren in het veld dé gedoodverfde favoriete bij de beloften vrouwen.

Kimeli mikt op top tien

Michael Somers – Foto: David Pintens voor CrossCup

Bij de senioren mannen doet ons land een beroep op vier heren. Isaac Kimeli heeft twee EK-medailles bij de senioren achter zijn naam staan. Kimeli won zilver in 2018 bij onze noorderburen na Filip Ingebrigtsen. In Lissabon was hij dankzij onder meer zijn zevende stek goed voor een zilveren teammedaille. Michael Somers maakte ook deel uit van dat team. Somers moet gezien zijn bloedvorm kans maken op een top 20, iets wat in het verleden net niet lukte. Kimeli moet mits een superdag altijd voorin kunnen meedraaien met toppers zoals Jimmy GressierAdel Mechaal en Andrew ButchartJakob Ingebrigtsen lijkt als olympisch kampioen op de 1500m ongenaakbaar, al zal de viervoudige Europese kampioen bij de junioren wel voor het eerst 10.000m in het veld moeten afleggen.

Nicolaï Saké en Pieter-Jan Hannes zijn de vraagtekens binnen het Belgische team. Beide heren liepen zich op karakter in de kijker op de selectiecross in Roeselare. Al wordt het afwachten wat het duo waar is in het gezelschap van de Europese top. Hannes kan hopelijk een beroep doen op zijn EK-ervaring. De atleet van ACHL won in het verleden onder meer het EK veldlopen bij de beloften. Een nieuwe teammedaille lijkt bij gebrek aan onder meer Robin Hendrix, Soufiane Bouchikhi en Lander Tijtgat niet aan de orde. Zelfs met die namen in een team zou een medaille geen sinecure zijn, aangezien onder meer Noorwegen, Frankrijk, Spanje en gastland Ierland uitpakken met ijzersterke collectieven.

Can voor vijf op een rij?

Can op het podium – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de senioren vrouwen is het voorlopig wachten op groen licht van European Athletics om twee Belgische vrouwen aan de start te krijgen. Volgt er groen licht, dan verdedigen Nina Lauwaert en Lisa Rooms de Belgische kleuren tijdens de veldloop van maar liefst 8.000m waarin Yasemin Can op zoek gaat naar haar vijfde opeenvolgende Europese titel in het veld. Can kan op die manier de streak van Serhiy Lebid evenaren, die eveneens vijf keer op rij won. Al moet wel vermeld worden dat Lebid in totaal maar liefst negen keer Europees kampioen werd. Can krijgt haar vijfde zege op rij niet cadeau, want Konstanze Klosterhalfen verkeert in bloedvorm. De Duitse was bij de junioren en beloften al goed voor eremetaal.

Voorspellingen doen over de mixed relay, die pas voor de derde keer georganiseerd wordt op een EK veldlopen, is zo goed als onmogelijk. De voorbije edities hebben namelijk aangetoond dat pistetijden in geen geval als referentie dienen. Net zoals bij de senioren mannen lijken vier ploegen bijzonder sterk met de Ieren, Britten, Fransen en Spanjaarden. Ons land doet een beroep op Elise VanderelstVanessa ScaunetStijn Baeten en Ruben Verheyden. Verheyden is als Europees beloftekampioen op de 1500m de jongste van het pak tijdens de mixed relay. Vanderelst, Verheyden en Scaunet kwamen in het verleden al in actie op een EK veldlopen. Baeten was twee jaar geleden reserve binnen het team op de gemengde aflossing. Een plaats binnen de top vijf lijkt voor het Belgische kwartet tot de mogelijkheden te behoren. Elke atleet legt een grote van 1500m af. Het is zeven jaar geleden dat ons land zonder medailles terugkeerde van een EK veldlopen. Een medaille in Fingal zou een ware stunt zijn.

Het tijdschema en de uitslagen kan u hier raadplegen. De junioren mannen trappen het EK zondag op gang om 11u00 Belgische tijd.

Ruben Verheyden – Foto: David Pintens voor CrossCup