De naweeën van de voetblessure die Philip Milanov in augustus van het EK in Berlijn hield, doven stilaan uit. De discuswerper bouwt de trainingen gestaag weer op, zo laat hij weten aan de Vlaamse atletiekliga.

Philip Milanov/VAC nam zich begin 2018 nadrukkelijk voor om zijn topvorm dit jaar te bewaren voor de hoogzomer, en met name het EK in Berlijn. Hij zat mooi op schema, tot hij het Europees kampioenschap plots in het water zag vallen door een stressfractuur in de voet. “Ik voelde dat ik in juli en augustus mijn topvorm ging bereiken, ik voelde de vorm enorm stijgen eind juni. Technisch was ik misschien niet even goed als in 2017, daar moet ik aan werken”, blikt Philip nog één keer terug op afgelopen seizoen.

De Bruggeling trainde in augustus nog door in de hoop de Memorial Van Damme te halen, maar ook dat lukte niet. Daarna liet hij zijn voet even helemaal met rust. “In september heb ik totaal niets gedaan, pure rust. Om eerlijk te zijn, heeft dat wel eens deugd gedaan. Zo’n lange rustperiode was even geleden. Ondertussen heb ik weer goesting om hard te trainen.”

Philip Milanov behaalde in 2016 nog zilver op het EK in Amsterdam. – Foto: Jeroen De Meyer

Met dat harde trainen is Philip nog niet helemaal van start gegaan, al gaat de belasting wel beetje bij beetje omhoog. “Mijn voet moet normaal gezien genezen zijn. Enkele weken geleden had ik er nog niet 100 procent vertrouwen in omdat ik het nog voelde, maar het begint te beteren. Lopen en werpen doe ik nog niet. Het is nog vroeg, dus ik bouw traagjes op, met vooral gewichtheffen. Op herfststage in Lanzarote zal ik waarschijnlijk wat meer doen. Voorlopig beperk ik mij tot één training per dag.”

Ondertussen beginnen de plannen voor de komende maanden in grote lijnen vorm te krijgen. “De winterstage met de VAL in Zuid-Afrika rond nieuwjaar moet een goeie basis vormen voor het seizoen. Indoor zal ik waarschijnlijk weer wat kogelstoten, maar dat moeten we nog vastleggen.”