Kevin Mayer heeft in Talence op imposante wijze het wereldrecord op de tienkamp (9.045 punten) verbeterd. Ruim een maand na de vervroegde uitschakeling op het EK in Berlijn overtrof de Fransman zijn stoutste verwachtingen met een sensationeel totaal van 9.126 punten. Eerder vandaag verpletterde Eliud Kipchoge al het wereldrecord op de marathon.

In aanloop naar deze Decastar in Talence was het wereldrecord van Ashton Eaton al gespreksonderwerp nummer één. Dat had veel met de Europese titelstrijd in Berlijn te maken, waar Mayer drie ongeldige pogingen liet optekenen in het verspringen. De 26-jarige alleskunner overwoog nog om zijn tienkamp voort te zetten, maar na een paar dagen maakte de ontgoocheling al plaats voor een nieuw doel: de prestigieuze meerkamp in Talence. Mayer wilde in de eerst plaats zijn hoogvorm omzetten in even hoogstaande prestaties, maar begreep ook dat de Decastar zich meer dan een kampioenschap leent voor een recordverbetering. De proeven volgen elkaar sneller op, waardoor de atleten na de eerste dag meer rust wordt gegund. Bovendien stond het thuispubliek in Talence, nabij Bordeaux, te popelen om Mayer te ontvangen en draaide een stralende zon overuren.

Na een zeer regelmatige eerste dag met uitschieters in de 100 meter (10″55) en het verspringen (7m80) deed Mayer tijdens de tweede dag er nog een stevige schep bovenop. Hij lanceerde zich met een fraaie 13″75 over 110m horden om nadien eveneens zijn tienkamprecord in het discuswerpen en het polsstokspringen scherper te stellen. In het discuswerpen ging het crescendo met 50m54 in zijn ultieme poging, het polsstokspringen verliep zo mogelijk nog beter met een zo goed als vlekkeloos parcours en 5m45 als buit. In het speerwerpen ging de regerende wereldkampioen voort op zijn elan, hij keilde zijn speer met 71m90 andermaal naar een PR. Zijn naam werd dan al in de geschiedenisboeken geschreven, enkel de score moest nog worden ingevuld. Met 4’36″11 perste Mayer er voor een laatste maal alles uit over 1500m, met 9.126 punten als beloning. Dat zijn 81 eenheden meer dan het vroegere mondiaal record van Eaton en 100 eenheden dan het Europees record van Sebrle.

Foto: Atletieknieuws

“Ik voelde me ongelooflijk uitgeput nog voor de afsluitende 1500 meter moest beginnen”, doet Mayer zijn verhaal. “Maar met de steun van dit onwaarschijnlijke publiek kon het gewoonweg niet meer mislopen. Ik benaderde in negen proeven de perfectie, zelfs het hoogspringen was op niveau ondanks het chaotische verloop. Na het polsstokspringen voelde ik het wereldrecord komen, het speerwerpen was dan ook genieten van begin tot eind. Nu begint de elfde proef van de tienkamp: dit moet stevig gevierd worden met vrienden en familie. Er komt nog heel veel moois aan de komende jaren.”

Na zes jaar is Ashton Eaton niet langer wereldrecordhouder op de tienkamp, hij scoorde 9.039 punten in 2012 en 9.045 punten in 2015. Indoor blijft de Amerikaan nog steeds de onbetwiste nummer één op de zevenkamp. Mayer is de derde tienkamper die de 9.000 puntengrens weet te overschrijden, in 2001 slaagde voormalig recordhouder Roman Sebrle al in die krachttoer met 9.026 punten.