Sifan Hassan heeft haar zomerseizoen op een fabuleuze wijze beëindigd. De Nederlands afstandsloopster maakte haar profdebuut in Kopenhagen op de halve marathon. 21km later had Hassan het Europees record van haar landgenote Lornah Kiplagat te pakken. Met 1u05:15 liep Hassan ook naar de achtste prestatie aller tijden. Nina Lauwaert deed in Kopenhagen maar liefst vier minuten van haar PR met 1u11:50.

De halve marathon van Kopenhagen slaagt er elk jaar in om grote namen te strikken. Dat was vandaag niet anders. Met onder meer Sifan Hassan bij de vrouwen en Yomif Kejelcha en Lelisa Desisa bij de mannen kon de organisatie opnieuw uitpakken.

Hassan zorgde voor de prestatie van de dag. Na 10km kwam de atlete door na 30’37”, een toptijd was in de maak. Hassan maakte namelijk jacht op het Europees record van Lornah Kiplagat, die in 2007 tot 1u06:25 kwam.

De laatste kilometers werden erg zwaar voor de Europese kampioene op de 5.000m. De 25-jarige atlete wist te volharden. Ze dook niet alleen onder het ER, maar ook onder 1u06 met haar chrono van 1u05:15. Eerder deze zomer liep Hassan al naar het ER op de 5.000m met 14’22”34, waarmee ze maar liefst 19 seconden beter deed dan het vorige record.

“Het is al een heel lang seizoen geweest. Ik voelde dat tijdens de race. Het heeft zich ook geuit in de laatste kilometers. Het was precies alsof ik elk moment kon neervallen”, verklaarde Hassan aan de NOS.

De Ethiopische Ababel Brihane en de Keniaanse Johan Melly vervolledigden het podium met respectievelijk 1u05:46 en 1u06:15.

Lauwaert tweede aller tijden

Nina Lauwaert kwam eveneens in Kopenhagen aan de start. Vorige week testte Lauwaert de benen nog op een 10km in Tilburg met 33’23″. Die test was meer dan geslaagd, waardoor ze met vertrouwen kon afzakken naar de Deense hoofdstad.

De 30-jarige atlete ging relatief behouden van start, om daarna het tempo op te drijven. Haar doorkomsttijd na 10km bedroeg 34’25”. Haar tweede 10km legde ze af in 33’59”. Een pittige laatste kilometer bezorgde Lauwaert uiteindelijk een eindtijd van 1u11:50, waardoor Lauwaert de tweede Belgische vrouw aller tijden wordt na Marleen Renders. Het PR van onze landgenote bedroeg voor aanvang nog 1u14:50.

Achteraf verklaarde Lauwaert dat ze zich nog altijd fit voelde. Het opent perspectieven met het oog op haar verdere marathonplannen. Ze wil namelijk maar al te graag naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio op die afstand.

Uitzonderlijk niveau bij de mannen 

Naast al dat vrouwelijke geweld zou men bijna vergeten dat maar liefst acht heren onder het uur doken in Kopenhagen. Daniel Kipchumba en Abraham Kiptum vochten het Keniaanse duel om de winst uit. Kipchumba bleef zijn landgenoot uiteindelijk amper drie seconden voor met 59’06″. De Ethiopiër Jemal Mekonnen hield zijn landgenoot Yomif Kejelcha van het podium. Mekonnen bleef de gangmaker van de schitterende 5.000m tijdens de Memorial Van Damme met drie seconden voor. Kejelcha debuteerde op de halve marathon met 59”17.

Yomif Kejelcha – Foto: Peter Wagemans