Peter Genyn heeft na een gouden EK-medaille op de 100 meter nu ook de 200 meter rolstoelsprint naar zijn hand gezet. In Berlijn hield hij andermaal de Fin Toni Piispanen af, al was het verschil aan de finish relatief gering. Eind juli ging Genyn nog onder het mes voor een heupoperatie.

Gitte Haenen (links) – Foto: Steven Van Beylen

Het EK para-atletiek in de Duitse hoofdstad Berlijn is nu al een groot succes voor de Belgen. Woensdag pakte Gitte Haenen (T63) dankzij een sprong van 4m30 de zilveren medaille, Joyce Lefevre (T34) eiste het brons op in de 200 meter met 20″33. Ook onze andere landgenoten zorgden reeds voor knappe ereplaatsen, maar de naam van Peter Genyn (T51) is de laatste dagen toch het meest gevallen.

Niet zo verwonderlijk: de 41-jarige Antwerpenaar tekende vandaag al voor zijn tiende titel op een rij op een groot kampioenschap. Het goud op de 200 meter werd allesbehalve op een dienblad aangeboden. Met 42″26, een kampioenschapsrecord, was Genyn zo’n half wiel sneller dan eeuwige rivaal Toni Piispanen (42″49) uit Finland. In juli moest onze paralympische kampioen nog afrekenen met een heupblessure, in Berlijn verbaasde hij vriend en vijand, inclusief zichzelf.