De tweede EK-limiet op de Nacht van de Atletiek is binnen. Louise Carton ging rustig van start op de 5.000m, en kwam daarna moedig opzetten. Gedurende rest van de wedstrijd bleef ze atleten inhalen. Het resulteerde in een tijd van 15’33″25, waarmee ze haar ticket naar Berlijn beet heeft.

Louise Carton nestelde zich al snel na de start achteraan in het pak. De haas die voorzien was om onze landgenote richting een tijd van 15’25” te loodsen was nergens te bespeuren waardoor Carton het op haar eentje diende te klaren. Gelukkig was het deelnemersveld heel uitgestrekt waardoor ze nog steeds zicht had op de atleten voor zich en er telkens een doel van kon maken om de atleet voor zich bij te benen. Ze finishte uiteindelijk in 15’33″25 terwijl een tijd van 15’36″42 volstond voor Berlijn.

Shelby Houlihan Foto: Jeroen De Meyer

“Een 5.000m is echt een mentale uitdaging. Als ik de limiet al binnen had was ik denk ik wel durven meegaan met de snellere groep, maar nu wou ik geen risico’s nemen. Ik had nog het geluk dat enkele atleten stilvielen waardoor ik een mikpunt had. Ik kan niet anders dan tevreden zijn. Het is nog niet waar ik wil zijn, maar als je ziet van waar ik kom na al die blessures is dit wel een hoopgevende prestatie”, klonk het meteen na de wedstrijd bij Carton.

Amerikaans record voor Houlihan

Nog in die wedstrijd snelde Shelby Houlihan naar een nieuw Amerikaans record. Al van bij de start ging ze er samen met landgenote Shalane Flanagan en de haas vandoor. Na nog wat kopwerk van Flanagan ging ze voor de solo en zweefde ze over de piste. Na een pittige eindsprint klokte ze af op een formidabele 14’34″45, goed voor achtste tijd dit jaar wereldwijd.