Komende dinsdag gaat het WK voor junioren van start in het Finse Tampere. Tien Belgen én één team zullen er het beste van zichzelf geven. Het leek ons de uitgelezen kans om de deelnemers kort aan u voor te stellen. De voorbeschouwing van het WK voor junioren volgt komende maandag. Een overzicht.

Vrouwen 

Camille Muls (24/03/1999) 800m – 2’05″49

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Alain Lins

Club: RESC

Studies: Kinesitherapie in Brussel.

Camille Muls – Foto: Peter Wagemans

Muls zette haar eerste stappen in de atletiekwereld als pupil. Negen jaar later mag ze zich opmaken voor haar eerste internationale afspraak. De kwalificatie voor het WK behoort tot één van haar mooiste momenten tot nu toe. Haar eerste nationale titel koestert ze eveneens, namelijk de Belgische titel in 2017 in zaal.

De atlete mikt in Tampere op een plaats in de halve finales. Op haar wedstrijddagen kruipt Muls in haar bubbel. Muziek heeft ze daarvoor niet nodig. De juniore kijkt op naar de Franse atlete Renelle Lamotte. Het feit dat Lamotte het succes niet naar haar hoofd laat stijgen en haar grappige verschijningen op social media spelen daarin een rol. [/box]

Mathilde Deswaef (18/02/1999) 1500m – 4’18″55

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Abdeljebbar Sihammane

Club: WS

Studies: Rechten aan St Louis en de KUL via een uitwisseling.

Deswaef, die sinds 2014 met atletiek bezig is, kon vorig jaar op het EK voor junioren al ervaring opdoen. Die ervaring bleef haar bij, aangezien ze tijdens die week in het Toscaanse Grosseto heel veel nieuwe mensen uit de wereld leerde kennen. De beleving van de eigen wedstrijden en die van anderen was zalig. De meisjes die toen al ervaring hadden, verzekerden ons van een lach op onze gezichten. In december nam ze eveneens deel aan het EK veldlopen bij de junioren.

Mathilde Deswaef – Foto: Jimmy Cailly

In Tampere hoopt de atlete vooral in de buurt van haar persoonlijk record uit te komen. Een wedstrijddag brengt voornamelijk rust bij haar. Er volgt geen ritueel, maar gewoon een rustige dag, waarin gezond eten en een goede focus op de eerste plaats komen. Op social media houdt ze heel wat atleten van dichtbij in het oog, maar één naam springt daar niet meteen uit. [/box]

Zita Goossens (28/06/2000) Hoogspringen – 1m83

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Chris Van Landschoot

Club: DEIN

Studies: Afgestudeerd aan middelbare school. Deelgenomen aan toelatingsexamen Geneeskunde. De resultaten hiervan afwachten. 

Zita Goossens, hier weliswaar op hoge horden – Foto: Jimmy Cailly

Goossens sprong haar limiet tijdens het Juniorengala in het Duitse Mannheim. Het werd het mooiste moment uit haar nog prille atletiekleven, waar ze als benjamin aan begon. In Tampere, meteen haar eerste grote internationale afspraak, mikt de hoogspringster vooral op het opdoen van ervaring. Ze wil eveneens genieten van de sfeer van het kampioenschap.

In haar eigen discipline kijkt ze enorm op naar Nafi Thiam en Maria Lasitskene. [/box]

Mannen

Michael Obasuyi (12/08/1999) 110m horden – 13″38 (BR)

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Patrick Himschoot/Leopold Van Hamme

Club: OEH

Studies: Afgestudeerd aan Gentse Topsportschool. Opleiding Sportverzorger bij Syntra West.

Michael Obasuyi – Foto: Yngwie Vanhoucke

Qua ervaring geen gebrek bij Obasuyi. Na het EYOF-kampioenschap in 2015, het EK voor scholieren in 2016 en het EK voor junioren van vorig jaar mag de hordeloper zich nu opmaken voor zijn eerste WK. Die kampioenschappen behoren tot zijn mooiste momenten. Het aandeel van vrienden en plezier is hier aanzienlijk. Het Juniorengala in Mannheim van 2018 is tot nu toe zijn mooiste moment, aangezien hij er het BR van zijn trainingsmakker Dario De Borger verpulverde.

In Tampere gaat de hordeloper, die al tien jaar actief is als atleet, alles geven om in de finale te geraken. Hij hoopt dat zijn ervaring hem hierbij zal helpen.

“Op een kampioenschap is het alleen de finale die écht telt”, dixit Obasuyi.

Net voor een wedstrijd is hij geen man van een bepaalde routine. Altijd aanwezig: stevige beats, bijvoorbeeld Headhunterz. Het feit dat hij voor het vierde jaar op rij met Jonathan Sacoor en Tuur Bras naar een kampioenschap kan, is héél mooi meegenomen. Ze doopten hun groepje dan ook om tot #HRDKRN, oftewel de harde kern. Jesse Owens is dan weer zijn rolmodel, zowel op, als naast de piste. [/box]

Tuur Bras (15/10/1999) 110m horden – 13″68 ; 4x400m

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Dirk Van den Bosch; Kinesist: Sem Bras (broer van)

Club: OEH

Studies: Net afgestudeerd. Academiejaar aanvatten in Criminologie. 

Net zoals Obasuyi kan Bras, die als benjamin de atletiekwereld betrad, adelbrieven voorleggen. Ook hij kwam aan de start van het EYOF-kampioenschap, het EK voor scholieren en het EK voor junioren. Twee keer keerde hij terug met een medaille. De eerste medaille, een zilveren plak op de 400m horden tijdens zijn eerste grote afspraak geeft nog altijd de grootste voldoening. Des te meer omdat de hordeloper toen lang buiten strijd was geweest.

Tuur Bras wordt geïnterviewd door Klaas Dewyngaert – Foto: Peter Wagemans

Een halve finale behoort tot de mogelijkheden van Bras. Daarvoor hoopt hij zijn ervaring aan te spreken. Al kan het simpeler samengevat worden. “Ik wil zo snel mogelijk lopen. Een plaats doet er eigenlijk niet toe”, aldus de hordeloper. Met de 4x400m komt hij naar alle waarschijnlijkheid ook in actie. Daarin wil hij vooral ervaring opdoen.

Bij een “Race Day” hoort steeds muziek. Reggae zorgt voor rust, maar het laatste nummer is steevast Goosebumps van de rapper Travis Scott. Pasta met kip verorbert de atleet dan weer telkens op zo’n wedstrijddag.

De Amerikaanse sprinter Trayvon Bromell behoort tot één van zijn idolen. Bras is eveneens vol lof over clubgenoot Jonathan Sacoor en de andere leden van de HRDKRN. Zijn kennersoog vertelde hem overigens dat Frankrijk het WK voetbal zal winnen. [/box]

Jonathan Sacoor (01/09/1999) 400m/4x400m – 46″07

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Jacques Borlée ; voor 4x400m ook Patrick Himschoot

Club: OEH

Studies: Net afgestudeerd. Nog onzekere plannen over verdere studies.

Sacoor, die ondertussen bijna tien jaar aan atletiek doet, is ongetwijfeld de man met hét grootste palmares van onze selectie. Vorig jaar was hij goed voor brons op het EK voor junioren. In 2015 werd hij zesde op het EYOF-kampioenschap. In 2016 viel hij met een vierde plaats net naast het podium van het EK voor scholieren. Het waren voor Sacoor stuk voor stuk geweldige ervaringen. Zijn mooiste moment volgde echter in maart toen hij met de Belgian Tornados brons pakte op het WK in zaal. Het was de eerste keer dat hij ook effectief met de Borlées van start kon gaan in een aflossing.

“Ze blijven mijn idolen. Zeker door het feit dat ze zo’n rustige familie zijn op zo’n niveau”, aldus de sprinter.

Tampere wordt het eerste kampioenschap waar Jacques Borlée effectief meegaat als individuele trainer van Sacoor. Tot vorig jaar ging Jean-Marie Bras, die hem nog steeds begeleidt in Halle, mee.

Op een wedstrijddag rekent de sprinter dan weer op een massage van collega Tuur Bras. Beide heren trekken graag met elkaar op pad, maar kijken ook naar elkaar op. [/box]

Eliott Crestan (22/02/1999) 800m – 1’47″18 (BR)

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: André Mahy

Club: SMAC

Studies: E-Commerce aan l’EPHEC.

Ook Crestan heeft, ondanks het feit dat hij een relatieve laatbloeier was (als cadet begonnen), al heel wat ervaring op zak. Het drieluik EYOF, EK scholieren en EK junioren zou hem het nodige vertrouwen moeten geven met het oog op wat in Tampere volgt. Zijn mooiste herinnering komt echter niet van één van die kampioenschappen.

“Mijn mooiste moment? Zonder twijfel mijn eerste 800m ooit”, vertelde Crestan.

Eliott Crestan – Foto: Tomas Sisk

De atleet mikt in Tampere op een finaleplaats. De sleutel tot die plaats ligt volgens hem in de handen van het feit dat je genoeg en goed moet drinken tijdens je wedstrijddag. Opkijken doet hij dan weer naar de Franse wereldkampioen op de 800m, Pierre-Ambroise Bosse. [/box]

Pieter Sisk (08/12/1999) 800m – 1’47″98

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Ivo Hendrix; GRIT Sports Clinic voor stabiliteit/kracht

Club: DCLA

Studies Farmaceutische Wetenschappen aan KUL.

Sisk, die als eerstejaars benjamin aan de sport begon, nam in 2016 deel aan het EK voor scholieren. Qua kampioenschappen is dat voorlopig zijn enige ervaring. Al komt daar volgende week ervaring in. Een mooiste moment heeft de atleet nog niet gekend. Al was de ervaring tijdens de U20 Dream Mile in Oslo wel onvergetelijk.

“Tijdens het hoofdprogramma als 17-jarige mogen lopen in een volle arena. Zoiets vergeet je niet direct”, vertelde Sisk.

Pieter Sisk- Foto: Peter Wagemans

In Tampere mikt de atleet op de halve finales. In die halve finales hoopt hij iets moois te laten zien. Een wedstrijddag begint met een reeks intensieve oefeningen. Voor de “normale” opwarming volgt een American Football game prep, met de hulp van GRIT. Hij begint graag op tijd, opdat alles rustig kan verlopen. Pasta pesto schaft altijd de pot en dat zo’n vier uur voor de race.

Ik vind het belangrijk dat atleten op én naast de piste het leuk houden. Dan denk ik spontaan aan de Australiër Luke Matthews en olympisch kampioen op de 1500m, de Amerikaan Matthew Centrowitz. Opkijken doe ik ook naar mijn beste vrienden binnen de Belgische atletiek, met onder meer Daniël Segers, Kobe Vleminckx, Thomas Engels, Tuur Bras en de overige leden van de #HRDKRN. [/box]

Tim Van de Velde (01/02/2000) 3000m steeple – 8’49″89

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Marc Nevens

Club: DUFF

Studies: Net afgestudeerd. Aanvatten van opleiding toegepaste psychologie in september. 

Tim Van de Velde en Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

Van de Velde zit sinds zijn zevende levensjaar in de atletiekwereld. Tijdens zijn loopbaan maakte hij onder andere al drie Europese kampioenschappen mee, met name het EK voor scholieren, het EK voor junioren (waar hij als scholier aan deelnam) én het EK veldlopen bij de junioren. Zijn mooiste momenten waren zijn Europese titel op de steeple in 2016 en zijn BR bij de scholieren tijdens de Memorial Van Damme.

In Tampere mikt Van de Velde op de finale. Een simpel bord pasta drie uur voor de wedstrijd zal hem daarbij moeten bijstaan. Zijn grootste voorbeeld is de Ethiopische afstandsloper Kenenisa Bekele. [/box]

Thomas Carmoy (16/02/2000) Hoogspringen – 2m18

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Trainer: Marc Muryn

Club: CRAC

Studies: Vijfde jaar TSO Carrosserie afgewerkt.

Carmoy begon op zijn zevende met atletiek. Sindsdien deed hij al aardig wat mooie ervaringen op. In 2016 nam hij deel aan het EK voor scholieren. Vorig jaar ging hij als scholier naar het EK voor junioren. Op dat EK beleefde hij zijn mooiste momenten tot nu toe. De vreugde om de finaleplaats en de sfeer binnen het team zorgden daarvoor.

Thomas Carmoy in actie op het EK voor junioren van 2017 – Foto: Viktor Benschop

In Tampere durft hij ambitieus te zijn. Een plaats bij de beste acht zou goed zijn, maar een sprong over 2m22 staat op zijn verlanglijstje. De juiste focus is daarbij van enorm belang. Alles staat in het teken van het springen dan. Meestal bekijkt hij zijn sprongen in vertraagde weergave om alle technische stappen te overlopen.

Echte idolen heeft hij niet. Al is hij wel een grote fan van Nafi Thiam, maar dat zou iedereen moeten zijn in feite. [/box] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

4x400m 

Sven Van den Bergh – 47″35

Trainer: Jo Verduyn (AVKA) & Ibrahim Kabia (USA)

Club: AVKA

Studies: Double Mayor “Movement and Exercise Science” + “Athletic Trainer”.

Van den Bergh legde zich pas als eerstejaarsscholier volledig toe op atletiek. Voordien was hij ook actief als basketter. Hij was al actief op het EK voor scholieren en het EK voor junioren. Het afgelopen jaar studeerde en liep hij in de Verenigde Staten. Zijn mooiste moment blijft voorlopig zijn BR bij de scholieren op de 400m.

Hij wil samen met het team de finale halen van de 4x400m. Het wordt nog wat wennen met de nieuwe teamleden, maar we hebben wél al ervaren mannen aan boord.

Simon Mazebo – 48″42

Trainer: Pascal Chanoine

Club: ATH

Studies: Humane en Sociale wetenschappen aan UCL.

Mazebo is sinds zijn zesde actief met atletiek bezig. Het wordt zijn eerste grote afspraak.

Zonder specifiek doel. Voornamelijk alles geven en daarnaast ook genieten van de ervaring. Kijkt op naar Arnaud Ghislain, die bij hem in de club voor de nodige inspiratie te zorgen door naar de Olympische Spelen te gaan.

Rayane Borlée – 48″86

Trainer: Jacques Borlée

Club: RESC

Studies: Handelsingenieur aan de VUB.

U zal het misschien zitten denken? Nog een Borlée? Rayane Borlée begon in 2016 aan zijn eerste jaar als atleet. Zijn kwalificatie voor dit WK werd meteen zijn mooiste herinnering tot nu toe. Tijdens dat WK mikt Borlée samen met de andere jonge Tornados op een plaats in de finale. Daarvoor zal hij tijdens zijn wedstrijddag voornamelijk rusten, gezond eten (zoals altijd) en goed gehydrateerd blijven. Vervolgens is het belangrijk om progressief te focussen, tot je net voor je race volledig in je bubbel zit.

Hij kijkt vooral op naar zijn oudere broers Kevin, Jonathan en Dylan.

Jonathan Verstraete – 49″32

Trainer: Koen Dick en Jens Verriest

Club: KAAG

Studies: Middelbaar marketing en onderneming afgerond. Nog geen duidelijke verdere plannen. Al spreekt de filmwereld hem aan.

Verstraete komt in Tampere voor het eerst in contact met een internationaal gezelschap. Met KAAG wist hij tijdens de interclub in mei de 4x400m in de hoogste afdeling te winnen. Dat blijft voorlopig zijn mooiste atletiekherinnering. Op het BK aflossingen maakte Verstraete tijdens de 4x100m iets eigenaardig mee. Hij mocht met KAAG door naar de finale nadat er lotjes werden getrokken om te beslissen over de laatste finaleplaats, aangezien een andere club in exact dezelfde tijd, ook qua duizendsten wist te finishen.

Stress is nefast voor Verstraete en daarom mijdt hij stress dan ook zo goed als hij kan. Het belang van muziek is erg groot bij de sprinter. Macklemore kan hem altijd bekoren op een wedstrijddag. Qua idolen kijkt hij voornamelijk op naar Usain Bolt, Wayde Van Niekerk en Nafi Thiam. Hij is erg benieuwd om de Jamaicaanse sprintsensatie Christopher Taylor in actie te zien in Tampere.

[/box]