Greg Rutherford heeft zopas groot nieuws de wereld ingestuurd. De wereld- en olympisch kampioen verspringen hangt na deze zomer de spikes aan de haak, dat maakte hij gisterenavond bekend via zijn instagramaccount.

Wie twee weken geleden in Oordegem was, had het geluk de sympathieke verspringer nog eens aan het werk te zien. Het was één van zijn laatste wedstrijden blijkt nu. Zijn beste sprong bedroeg 7m86, voor zijn normen een bescheiden afstand. Na zijn wedstrijd deed hij zijn plannen voor de rest van het seizoen uit de doeken. “Vorig najaar werd ik geopereerd aan mijn linker enkel. Daarom heb ik beslist rustig aan mijn seizoen te beginnen met enkele kleinere meetings. De pijn in de enkel is nog altijd fel aanwezig waardoor de afstanden van mijn sprongen eerder matig zijn. In Berlijn een derde Europese titel behalen zou wel de kroon op mijn werk zijn.”

Foto: Filip Bossuyt

Het was toen al duidelijk dat de Brit niet al te veel jaren meer zou doorgaan en dat vermoeden werd gisterenavond bevestigd. “Ik word dit najaar 32 jaar. Ik wil niet meer elke dag van mijn leven pijn hebben. Ik wil ook niet niet de oude man in het team zijn die er alleen maar bij is om het aantal aan te dikken op kampioenschappen. Mensen moeten mijn goede tijden herinneren, dus als ik voel dat ik het EK nog kan winnen, dan ga ik. Ik ben realistisch. Als mijn vorm er niet is dan ga ik geen andere Britse atleet in de weg staan”, vertelde Rutherford aan The Guardian.

Met zijn persoonlijk record van 8m51 en een indrukwekkend palmares met onder meer een wereld- en olympische titel was Rutherford zonder meer één van de meest succesvolle verspringers van Europa. Ook in Groot-Brittanië was hij één van de vaandeldragers van de Britse atletiek. Met een besttijd van 10”26 was hij ook een meer dan behoorlijke sprinter. Alvorens het EK er aankomt, springt Rutherford in eigen land nog in Londen en Birmingham.