De Memorial Rasschaert in Ninove was voor onze Belgen de ultieme kans om een gooi te doen naar een ticket richting het EK in Berlijn. Één landgenoot is daarin geslaagd. Daarover leest u hier meer. Enkele EK-gangers toonden hun goede benen, maar ook atleten zonder een ticket richting Berlijn lieten van zich horen. Daarover leest u hieronder meer.

Vanderbemden sneller dan ooit, ondanks tegenwind

Robin Vanderbemden liep tijdens de 200m, die niet in het hoofdprgramma werd opgenomen in Ninove, naar een nieuw persoonlijk record van 20”43. De atleet van SER verbeterde zo zijn PR met twee honderdsten. Met het oog op Berlijn mikt Vanderbemden minstens op de halve finales. Een finale is absoluut niet uitgesloten. Kobe Vleminckx kon tijdens de race niet overtuigen en moest achteraf afzeggen voor de finale van de 100m. Hij liep allicht een contractuur aan de hamstrings op.

Andreas Vranken – Foto: Peter Wagemans

Op de 100m ging de winst naar de Amerikaan Ameer Webb. Webb, die in de reeksen al van zich liet horen met een Flanders Cup record van 10”17, ging in de finale zowaar nog sneller. De Amerikaan die in het verleden al goed was voor 9”94 liep naar een tijd van 10”07, een verbetering van zijn eigen Flanders Cup record. In die finale kon Andreas Vranken zich optrekken aan de snelle mannen voor hem. Met 10”40 liep hij naar zijn tweede chrono ooit. Op die manier bewees de Belgische kampioen ook dat zijn 10”37 vanop het KVV AC geen toevalstreffer was.

Kevin en Jonathan Borlée slagen op proefexamen richting Berlijn

Kevin en Jonathan Borlée maakten hun opwachting in Ninove voor hun laatste test met het oog op het EK in Berlijn. Jonathan ging snel van start. Iets na halfweg leken beide broers gelijk te liggen. In de laatste rechte lijn kwam Kevin echter opzetten. Hij haalde het van zijn broer in 45”59. Jonathan volgde na 45”90.

Jonathan Borlée – Foto: Jimmy Cailly

“Tijdens én na Heusden is de klik er echt wel gekomen. Dat goed gevoel waar we naar op zoek waren met het oog op Berlijn hebben we eindelijk te pakken. Kevin en ik lopen twee keer degelijke tijden met enorm veel wind. Dat belooft…”, dixit Jonathan Borlée.

In de andere reeks werd er gestreden om het zesde ticket bij de Belgian Tornados. Julien Watrin, de uitdager van dienst en Alexander Doom, die door middel van zijn tijd dit seizoen recht heeft op de zesde plek, maakten er een mooi duel van. Watrin haalde het uiteindelijk in een eerder tegenvallende 47”33. Op basis van de 46”46 die Doom dit jaar liep, zou hij dus naar Berlijn mogen. Al ligt die beslissing voornamelijk bij coaches Jacques Borlée en Patrick Himschoot.

Bolingo dwingt basisplaats af bij Belgian Cheetahs

Cynthia Bolingo en Justien Grillet kwamen aan de start van de baanronde. De inzet was duidelijk: de snelste over 400m krijgt normaal gezien de basisplaats op het EK in Berlijn bij de Belgian Cheetahs. Grillet ging eerder snel van start, terwijl we dat eerder gewend zijn van Bolingo, die sterker was aan de finish dan gewoonlijk. Bolingo troefde haar teamgenote af met 53”33. Grillet betaalde haar snelle start cash met 54”20. Camille Laus en Margo Van Puyvelde kwamen hun teamgenotes met plezier aanmoedigen en zorgden achteraf voor de nodige, soms letterlijke steun.

Op de 400m met hindernissen wist Axelle Dauwens opnieuw haar seizoensbeste te verbeteren. Met 57”53 dook ze voor het eerst dit seizoen onder 58”. Berlijn komt echter duidelijk te vroeg voor de hordeloopster, die zich kan optrekken aan het feit dat ze op een kleine maand bijna drie seconden progressie heeft gemaakt.

Geslaagde rentree voor Eykens

Foto: Jeroen De Meyer

Renée Eykens kwam sinds de IFAM niet meer in actie. Het werd dus koffiedik kijken wat de atlete waard zou zijn in haar eerste race na toch wel twee maanden zonder wedstrijden. Eykens maakte een meer dan geslaagde rentree in een tumultueuze dubbele baanronde waarin te veel atletes aan de start kwamen. Na 200m werd al duidelijk dat een snelle tijd uitgesloten was. Het beloofde echter een mooie strijd om de winst te gaan worden. Eykens schoof slim op van plaats zes naar drie in de slotronde. De Amerikaanse Kaele Edwards en Canadese Jenna Westaway bleven haar nipt voor. De atlete van KAPE liet de klok stoppen na 2’02”65.

Botterman opnieuw net niet

Als er iemand de afgelopen weken vaak in de buurt van de EK-limiet kwam, dan was het Aaron Botterman wel op de 800m. De atleet uit De Pinte opteerde voor een koers met zijn eigen haas, Arthur Bruyneel, die niet volgde bij het gekke tempo dat voorin werd voorzien. De doorkomst voor de EK-limiet was ideaal, maar de wind hielp de lopers niet echt vooruit. Onze landgenoot snelde onder meer Boris Berian voorbij, maar zijn 1’46”95 zou opnieuw net niet genoeg zijn om alsnog naar Berlijn af te zakken. Hij zal dus moeten hopen op een uitnodiging van European Athletics om eventueel opgevist te worden via zijn positie op de Europese ranglijst. De winst ging naar de Marokkaan Moad Zahafi in 1’46”38.

Jan Van Den Broeck zette in Ninove een punt achter zijn carrière als profatleet. In de eerste, tragere reeks ging de atleet van LAT nog snel van start, maar daardoor moest hij in de tweede wedstrijdhelft te veel gas terugnemen. Geen zoveelste duik onder 1’50 dus voor Van Den Broeck, maar wel een mooi einde op de piste in aanwezigheid van vrienden en familie. De atleet werd achteraf in de bloemetjes gezet door de organisatie. De komende dagen volgt er nog een uitgebreide terugblik op zijn carrière. Aurèle Vandeputte kon in die reeks trouwens een seizoensbeste van 1’48”96 neerzetten.

Geen extra limieten voor Belgen op 1500m

Sofie Van Accom deed opnieuw een verwoede poging om de EK-limiet te lopen. Van Accom liep een degelijke koers, maar kon geen vuist maken in de slotronde van haar 1500m. Ze finishte na 4’14”74., ver verwijderd van de vereiste 4’08”54. De winst ging naar de Canadese Lucia Stafford met 4’08”92.

Moukrime en Hendrix – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de mannen bracht ‘The Battle of the Belgians’ niet op wat aanvankelijk de bedoeling was. Tarik Moukrime gaf veruit de sterkste indruk tijdens de race. Hij leek op weg naar een chrono in de buurt van 3’37, tot hij bij het ingaan van de laatste bocht naar zijn hamstrings greep. Een contractuur en weg limietkans. Voorin snelde de Fransman Rabii Doukkana naar de overwinning in 3’36”13. De andere Belgen volgden echter op een te grote afstand. Robin Hendrix werd eerste Belg in een nieuw PR van 3’39”11. Hendrix haalde het voor Pieter-Jan Hannes in de strijd om de zevende plaats. De derde Belg in de race werd Peter Callahan, die wél zeker is van het EK in Berlijn. Indien Belgische atleten worden opgevist, dan maakt Hannes het meeste kans. Zijn 3’38”28 van vorige week benadert namelijk het meest de gevraagde 3’38”10.

 

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.