Liefst vijf landgenoten staan zaterdag aan de start van de meest prestigieuze meerkamp ter wereld in Götzis. U kan bij ons dit weekend alles volgen met live-updates, projecties en interviews, maar vandaag blikken we eerst nog even vooruit.

Beginnen kunnen we deze voorbeschouwing niet anders dan met Nafi Thiam. Onze landgenote, olympisch en wereldkampioene zevenkamp, schitterde vorig jaar zoals eerder nog zelden of nooit een Belgische atleet schitterde. Thiam kwam tot 7.013 punten, slechts twee atletes in de wereld deden ooit beter. Een dergelijke prestatie mogen we echt niet elke keer van de koningin van de Belgische atletiek verwachten, maar meespelen om de zege zal ze ook dit jaar doen. Thiam is de topfavoriete, maar ook de Duitse Carolin Schäfer en de Nederlandse Anouk Vetter, toch de nummers twee en drie van het WK in Londen, zijn van de partij.

Noor Vidts werkte vrijdag nog een lichte training af – Foto: Jeroen De Meyer

Ook Hanne Maudens en Noor Vidts verschijnen opnieuw aan de start van de zevenkamp. Hun prestaties vorig jaar geraakten wat ondergesneeuwd door de knaller van Thiam, maar ze klommen op amper 20-jarige leeftijd wel naar de plaatsen drie en vier op de Belgische ranking aller tijden. Dit weekend hopen ze om nog beter te doen, al heeft Vidts de laatste weken wel gesukkeld met de quadriceps. Voor Maudens is het persoonlijk record van Tia Hellebaut, 6.201 punten, misschien een leuk doel.

Bij de mannen is het uitkijken naar Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils. ‘VDP’ is nog altijd de regerende Europese kampioen, maar heeft geen tienkamp meer uitgedaan sinds de Spelen in Rio. Het is zowel voor ons als voor hemzelf wat koffiedik kijken naar zijn vormpeil, maar een Van der Plaetsen in vorm is een outsider voor het podium in Götzis. De Canadees Damien Warner won al drie keer, en is ook dit jaar de topfavoriet.

Pittomvils wil het dit weekend proef per proef bekijken, en plakt daar geen puntentotaal op, maar vertelde tijdens het winterseizoen al dat hij er absoluut wil staan in Götzis. Net als Van der Plaetsen is hij nog niet geplaatst voor het EK in Berlijn, waarvoor het minimum op 7.915 punten staat. Het persoonlijk record van Pittomvils, 8.051 punten, vormt een mooi doel.