Niels Pittomvils mag met zijn persoonlijk record van 8.051 punten gerust op de EK-limiet van 7.915 punten mikken op de Hypomeeting in Götzis komend weekend, maar hij neemt zich voor om zich niet te veel met zijn eindtotaal bezig te houden. Een vooruitblik.

“De trainingen gaan zoals het hoort. Het was stevig, maar dat is goed”, zegt Niels Pittomvils aan de vooravond van de Hypomeeting. Hij start met ambities, maar wil daar noch voor zichzelf noch voor de buitenwereld een score opplakken. “Ik ga me niet blindstaren op een eindtotaal. Ik ken de EK-limiet zelfs niet vanbuiten, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik mij plaats voor Berlijn. Ik wil mij gewoon voor elk nummer opnieuw honderd procent concentreren.”

Foto: Jörgen Lammens

Vorig jaar brak hier in Götzis de polsstok van Pittomvils. Zijn kansen op het WK in Londen waren weg, en ook mentaal waren er gevolgen van dat vervelende incident. “De maanden voordien voelde ik mij mentaal al niet goed bij het polsstokspringen. Het blijft een raar nummer, waarin je verschillende mentale barrières over moet. Dat voorval heeft mij natuurlijk geen deugd gedaan, maar ik heb mij er ondertussen over kunnen zetten. Het was gewoon pech, een andere naam kan ik daar niet opplakken.”

De Limburger wil aan de ene kant hoog scoren dit weekend, maar bouwt aan de andere kant ook enige voorzichtigheid in. “Je doet maar twee tienkampen per jaar, dus dan wil je het wel heel goed doen. Maar het kan perfect dat ik hier, aan het begin van het seizoen, nog niet in topvorm ben. Een constant niveau halen wordt de sleutel. PR’s zijn mooi, maar het gaat om tien keer op rij een hoog niveau halen.”