Niels Pittomvils stond vorige zomer voor een lange revalidatie nadat hij al vroeg op het seizoen een zware knieblessure opliep. Na maanden alternatief werken, kon de inmiddels 26-jarige atleet deze winter opnieuw proeven van het competitiegebeuren. Een vooruitblik op de komende maanden met de VAC-atleet vanop stage in Belek.

Terwijl de zomermaanden vooral bestonden uit revalideren, kon afgelopen winter opnieuw het echte trainingswerk ingebouwd worden. “Mijn winteropbouw viel eigenlijk mooi in het verlengde van mijn revalidatie”, begon Niels Pittomvils. “De eerste weken en maanden waren een overgangsfase van het revalideren naar het echte werk op de piste waarbij we stelselmatig het fysieke werk en de verschillende disciplines weer opbouwden.”

Op het einde van het seizoen werd het monotone trainingsregime al even doorbroken. Zo verscheen Pittomvils op het strijdtoneel van het BK voor studenten. In het polsstokspringen, één van de betere disciplines van de meerkamper, kwam hij tot 4m81. Daarmee bleef hij nog een eind verwijderd van zijn PR (5m40), maar dat was bijzaak. “De wedstrijden afgelopen winter waren meer een beloning voor mijn revalidatie. De prestaties vormden geen doel op zich. Ik wou mij vooral weer wedstrijdatleet voelen en dat is gelukt. De wedstrijden heb ik heel positief beleefd”, vertelde hij.

Foto: Yngwie Vanhoucke

Deze zomer spelen prestaties wel opnieuw een rol van betekenis. Daarom is het nu zaak van de zwakkere punten aan te pakken en zo weer toe te groeien naar zijn beste niveau. “Mijn grootste aandachtspunt is nog steeds het zo efficiënt mogelijk leren benutten van mijn krachten. We trainen daardoor hard op de technische aspecten en het bekomen van belangrijke houdingen bij de verschillende disciplines. Daarnaast blijven we ongestoord verder werken om mijn fysieke capaciteit in het krachthonk en op de piste op te voeren”, klonk het bezonnen.

Of het harde werk ook loont zal binnenkort moeten blijken op wedstrijd. “Momenteel voel ik mij heel goed, maar atletiek is en blijft een meetbare sport. De echte testen zullen dus pas deze zomer op wedstrijd plaatsvinden.” Naast enkele kleine wedstrijden, staat er ook al een eerste meerkamp op de agenda. “Eind mei trek ik opnieuw naar Götzis voor mijn eerste tienkamp”, besloot Pittomvils. Drie jaar eerder bracht de meerkamper er zijn PR op 8.051 punten, maar nadien ging het tweemaal mis. In 2017 brak hij er zijn polsstok en vorig jaar was er die jammerlijke val in de verspringbak. Tijd om het zwarte beest, genaamd ‘Götzis’ opnieuw te temmen? Niels Pittomvils lijkt er klaar voor.