Anouk Vetter, regerend Europees kampioen zevenkamp en het nummer drie van het WK in Londen, kwam in Götzis op de vierde plaats uit. Ze totaliseerde 6.426 punten, ofwel 71 minder dan vorig jaar en 210 minder dan haar persoonlijk record. Toch was de Nederlandse behoorlijk tevreden.

“Ik ben erg blij met waar ik sta. Vooral met het kogelstoten was ik heel tevreden, maar ik heb ook nog wel wat werk te verzetten”, analyseerde Vetter haar prestaties in Oostenrijk afgelopen weekend. “Dat had ik ook verwacht, er moet namelijk nog wat gefinetuned worden. Ik had gehoopt om rond dezelfde score als vorig jaar uit te komen, en dat is min of meer gelukt. In Berlijn hoop ik mijn PR te verbeteren. Hier in Götzis voelde het eigenlijk als een slechte meerkamp, maar als ik in een slechte meerkamp op dit puntentotaal uitkom, mag ik niet ontevreden zijn.”

De Nederlandse begint zelf over Berlijn. Ze is de regerende Europese kampioen sinds Amsterdam 2016, maar dat EK viel net voor de Spelen in Rio, waardoor er heel wat toppers hun kat stuurden. Thiam deed in Amsterdam bijvoorbeeld alleen aan het hoogspringen mee. Ziet Vetter kansen om Thiam in Berlijn te kloppen en voor een nieuwe Europese titel te gaan? “Nee. Nafi is een geweldige atlete. Zelfs op een slechte dag, scoort ze nog enorme totalen. Ik ga heel hard trainen en mijn best doen, maar Nafi is een klasse apart.”

“Ik vind het trouwens heel vervelend om dit jaar te moeten zeggen dat ik mijn Europese titel verdedig. Ik deed toen mee omdat het in Amsterdam was, maar veel meiden ontbraken. Berlijn wordt een heel ander EK. Het wordt een soort WK, en ik hoop dat de mensen dat ook wel begrijpen. Op sommige nummers, zoals de spurt, zal je heel hard merken dat het een EK is en geen WK, maar op de meerkamp vallen er amper toppers weg. Rodriguez en Bougard, dat zal het zowat zijn. Het wordt spannend.”