In het Atomium is dinsdag de AG Memorial Van Damme editie 2018 voorgesteld. Nafi Thiam en de broers Borlée hebben hun deelname al bevestigd. Het Atomium is tevens de locatie voor een nieuwe Urban Memorial. Organisatoren Cédric Van Branteghem en Wilfried Meert lichten hun plannen in dit gesprek verder toe.

In een bol van het Atomium, dat zijn zestigste verjaardag viert, en bij een hapje en een drankje, werd dinsdag uitgebreid de tijd genomen om het over de nieuwste editie van de Memorial te hebben. “Samen met het Brussels Gewest nodigen we 2.000 inwoners van Brussel uit op de Memorial”, begint Van Branteghem over een van de nieuwigheden in 2018. “’s Middags kunnen al die mensen alle attracties hier op de Heizelvlakte aan een kortingtarief bezoeken. We willen zo de families aanmoedigen om samen af te zakken.

“We hebben, om de atletiekclubs te motiveren, ook de AG Diamond Box gecreëerd. De club die met de meeste atleten aanwezig is op de Urban Memorial, krijgt een doos met toegangskaarten voor de Memorial, een reeks gadgets, en een plaatsje in onze 4×100 meter in het voorprogramma. De winnaar van die 4×100 meter voor clubs, krijgt voor 3.000 euro aan atletiekmateriaal.”

Zo moet de eerste Urban Memorial van 2018 eruit gaan zien.

Waar zijn er dit jaar Urban Memorials?

Van Branteghem: “De eerste is hier onder het Atomium op 10 juni. Boven de piste komt een vipdorp. Er komt een 100 meter horden met Eline Berings en Anne Zagré, maar ook een 4×100 meter ‘back to back’. Een atleet mag pas vertrekken, als zijn voorganger aantikt, zoals in het zwemmen. De nationale ploegen van de 4×400 meter van de mannen en de vrouwen worden gemixt. Kévin en Jonathan Borlée zijn de kapiteins, en zij mogen ter plaatse de ploegen kiezen, zoals bij het voetballen op school.”

“Voor de Urban in Luik konden we geen gaatje vinden in de agenda van Nafi Thiam. We voegen daarom de Urban in Luik en de Meeting de Liège op 18 juli samen, en we maken er iets speciaals van. De datum voor nummer drie in Antwerpen maken we later bekend, en op 30 augustus volgt nog de finale van de Diamond League kogelstoten bij de vrouwen op de Grote Markt in Brussel.”

Nog nieuwigheden?

Van Branteghem: “De Memorial Van Damme moet een avond voor iedereen zijn. Zeker voor de atletiekfans – we blijven een topmeeting en daar gaan we niet aan raken – maar de muziek mag nog wat aanweziger zijn, onder andere door een DJ. Het wordt een show, met Peter Van de Veire als presentator, maar de atletiekfans moeten niet wanhopen: het wordt geen Tomorrowland.”

De affiche van de AG Memorial Van Damme 2018

Welke atleten tekenen zeker present op 31 augustus?

Van Branteghem: “Zonder blessures doet Nafi bij ons het hoogspringen, we hebben dat speciaal aan het programma toegevoegd. De prachtige, awardwinnende foto van Jasper Jacobs, daar konden we niet om heen als affiche. Het is een geweldig beeld. Verder kunnen we ook de komst van de broers Borlée al bevestigen.”

Lukt het in het nieuwe format nog om veel Belgen aan bod te laten komen?

Van Branteghem: “We mogen in elke discipline één wildcard uitdelen aan een Belg, maar dat kan alleen als die niet uit de toon valt. Om die reden zullen we niet zo veel wildcards uitdelen, maar een Ben Broeders of Arnaud Art zal er waarschijnlijk wel bijzijn. Ook een toevoeging aan het programma is nog mogelijk. Ik heb bewust nog een gaatje gelaten, voor als de Belgische mannen weer zot doen op de 1.500 meter dit jaar, of als Renée Eykens schittert in Berlijn.”

De obligate vraag: hoe staat met het stadion?

Meert: “Voor de verkiezingen in oktober zal er niets bewegen. Feit is wel dat de KBVB nu plots onze partner in crime is geworden. Ze zijn nooit tegen een piste geweest, dat was Anderlecht, maar Coucke gaat nu zijn eigen stadion bouwen. We moeten het stadion renoveren, en eindelijk iets doen waar iedereen trots op mag zijn, maar het zal nog niet voor morgen zijn.”

Hoe is het nieuwe format van de Diamond League, met finales in Zürich en Brussel, door de organisatoren geëvalueerd?

Van Branteghem: “Over het algemeen is het positief onthaald. Bijna alle toppers waren er, en het hele concept is duidelijker geworden. Maar het is wel heel duur. We betalen 1,6 miljoen euro aan prijzengeld uit. Nu krijgt iedere discipline evenveel prijzengeld, maar dat is van het goede te veel. Het discuswerpen bij de vrouwen heeft nu eenmaal minder marktwaarde dan de 100 meter bij de mannen.”

Voor het eerst vallen Zürich en Brussel dit jaar op twee dagen tijd. Welke gevolgen heeft dat?

Van Branteghem: “Wij zijn nog altijd geen voorstander van Zürich de avond voor onze meeting. Het kogelstoten op de Grote Markt valt dit jaar bijvoorbeeld samen met Zürich. Noch voor de atleten, noch voor de tv-zenders, noch voor de organisatoren, is dat een zegen.”

Meert: “We hebben geprobeerd het idee van de IAAF tegen te houden, maar we hebben verloren.”

Van Branteghem: “We zijn aan het bekijken met enkele spurters hoe we het logistiek kunnen regelen dat ze aan beide meetings kunnen meedoen, en huren waarschijnlijk een privéjet, maar de afstandslopers zijn de dupe. Obiri, Hassan en Semenya kunnen normaal twee keer langs de kassa passeren, maar moeten nu kiezen.”

Stelt zich volgend jaar hetzelfde probleem?

Van Branteghem: “Onze datum voor 2019 is nog niet officieel, maar dat zal normaal 6 september worden. Zürich zal in principe weer een week eerder plaatsvinden.”

De IAAF sprak de ambitie uit om de Diamond League voortaan vóór de grote toernooien af te ronden. Zijn jullie voorstander?

Cédric Van Branteghem en Wilfried Meert in het Atomium.

Meert: “Mag ik hardop lachen?”

Van Branteghem: “We zijn daar niet per se tegen, maar de realiteit laat het gewoon niet toe. Over de Spelen en het EK heeft de IAAF weinig te zeggen, en die vallen doorgaans begin augustus. Dan kan je de Diamond League niet daarvoor al afronden. Organiseer je het WK na de Diamond League, valt het WK pas in september. Dan vallen de meeste potentiële organisatoren weg, omwille van het klimaat. Volgend jaar is er een WK in Doha, maar dat is waanzin. De Diamond League begint begin mei, en de atleten moeten hun vorm helemaal rekken tot in oktober.”

Slotvraag: er was de laatste tijd heel wat te doen rond het uitsluiten van hyperandrogene atleten, vooral Caster Semenya. Wat denken jullie daarvan?

Van Branteghem: “Het is een delicate kwestie, en er zijn andere mensen die er meer over weten, maar ik vind het een rare beslissing. Ik ken Caster een beetje, en zij kan daar natuurlijk niets aan doen dat haar testosteronwaarden zo hoog zijn. Een atleet die 2m30 is, of een zwemmer met schoenmaat 54, dat mag wel allemaal. Ik denk niet dat deze regel zal standhouden.”